Prijava

Vaša prijava

Barišić: Oduzimanje sjedišta Općinskog suda Velikoj Gorici je diskriminirajuće!


Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić uputio je primjedbu Ministarstvu pravosuđa na prijedlog zakona kojim se predviđa preseljenje Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici pod nadležnost Općinskog suda Zagreb – jug.

- Budući da svi gradovi sa sjedištem županijskih sudova imaju sjedište i općinskih sudova, apsolutno je neopravdano i diskriminirajuće iznimku činiti samo u pogledu Grada Velike Gorice – objasnio je gradonačelnik.

BARIŠIĆEVI ARGUMENTI

U svojoj primjedbi Barišić je naveo i razloge za zadržavanje sjedišta Suda u Velikoj Gorici. Osim što je Gorica najveći grad u Zagrebačkoj županiji koja mora imati barem jedan općinski sud, ona je i dobro povezana sa svim gradovima županije, uključujući i Novi Zagreb. Nadalje, Sud u Velikoj Gorici ima zadovoljavajuće prostorne kapacitete s mogućnošću proširenja, a u kojem bi dijelom financijski sudjelovao i Grad.

- Do sad je Sud u Velikoj Gorici bio ažuran i predloženom reorganizacijom postaje žrtva neažurnosti i neučinkovite organiziranosti pravosudnog sustava u Gradu Zagrebu. Za građane Velike Gorice ubuduće bi to značilo da će imati znatno veće troškove ostvarivanja pravne zaštite – poručio je gradonačelnik Barišić i dodao kako je gorički Sud u mogućnosti prihvatiti i dio predmeta koji se tiču građana iz Novog Zagreba.

Zupanijski-sud-vg

 

MINISTAR PRAVOSUĐA: GRAĐANI ĆE DOBITI BOLJU USLUGU

Na zahtjeve gradske vlasti gradonačelnik je upozorio i ministra pravosuđa Orsata Miljenića tijekom njegovog posjeta Velikoj Gorici prije mjesec dana. Naime, tom je prilikom Miljenić tvrdio kako Velikogoričani neće morati putovati u Novi Zagreb, već će suci dolaziti njima. Jedina promjena, tvrdio je tada Miljenić, bit će postupci rješavanja predmeta iz kaznenog odjela koje će se, ukoliko reforma bude prihvaćena, rješavati samo u središtima.