Prijava

Vaša prijava

Grad potpisao ‘Deklaraciju o dobroj energiji’ i najavio instalaciju sunčanih elektrana na krovovima škola

['deklaracija o dobroj energiji', 'sunčane elektrane']

Nakon današnjeg predstavljanja Zelene energetske zadruge koja je u Veliku Goricu stigla kao dio nacionalne turneje Dobra energija, Grad je potpisao Deklaraciju o dobroj energiji. Gradonačelnik Dražen Barišić na potpisivanju je napomenuo da je ponosan što je i naš grad prepoznat zbog visoke kvalitete života i poticanja ekološke svijesti među svojim građanima.

“Stvarno želimo postati gradom dobre energije i svjesni smo našeg velikog potencijala i u budućnosti ćemo razvijati ovakve inicijative te primjenu ovakvih tehnologija i svijesti. Velika Gorica želi biti jedan od promotora Green deala u ideji i realizaciji.”, izjavio je spominjući projekte koji pokazuju dobar primjer te činjenicu da su sve novo izgrađene zgrade visokog energetskog razreda.

Gorica je inače četvrti grad po redu na ovoj nacionalnoj turneji Zelene energetske zadruge. “Razgovaramo s građanima i partnerima u Gradu kako najbolje iskoristiti lokalno dostupne obnovljive izvore energije, primarno je to sunce. Želimo građanima omogućiti da što lakše dođu do svojih solarnih elektrana na krovovima, da saznaju sve što trebaju znati o tehnologiji, projektu i financiranju. Želimo da i gradovi u tome budu partneri.”, rekli su iz Zadruge pohvaljujući velik interes građana.

Jedna od stvari koje su građani mogli saznati, ako već nisu znali ranije, a to je da kroz aplikaciju Solarni grad mogu vidjeti žarišta krovova u gradu te tako vidjeti gdje postoje mogućnosti za primjenjivanje solarne tehnologije. “U narednim godinama ćemo kroz proračune omogućiti našim građanima poticaje koji će biti inicirati iz fondova, a koji će nam biti na raspolaganju. Time ćemo doprinijeti proaktivnoj borbi protiv klimatskih promjena.”, dodaje gradonačelnik Barišić.

Uz potpisivanje su iz Grada najavili još jednu prednost koja bi se mogla razviti za građane koji razmišljaju o korištenju obnovljivih izvora energije. “Promišljamo o tome da budemo prvi grad koji će u budućnosti dati zeleni popust na komunalni doprinos kod izgradnje nekih objekata koji će biti izgrađeni po vrlo jasnim kriterijima uz primjenu obnovljivih izvora energije.”

Na potpisivanju Deklaracije, najavljen je i projekt instalacije sunčanih elektrana na krovovima velikogoričkih škola.

Turneja Dobra energija za cilj ima pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Danas su se predstavili građanima koji su ih mogli pitati sve što ih zanima. “Turnejom oblilazimo gradove u Hrvatskoj. Jučer smo bili u Karlovcu, bili smo i u Vrbovcu, Varaždinu, a još idemo u Križevce i Istru. Promoviramo korištenje obnovljivih izvora energije, razgovaramo s Gradom kako da oni omoguće što više korištenje biomase i sunčeve energije, a građanima na info štandu približavamo na koji način mogu doći do vlastite sunčeve elektrane.”, govori nam Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge.
Priznaje nam kako je veseli i što je interes ogroman. “Ukupno se u roku dva sata prijavilo 30 osoba u Solarni klub, to je klub koji okuplja entuzijaste koji žele imati svoje sunčane elektrane. Kroz to ćemo ih informirati o koracima, administraciji koja je potrebna. Većinom ih zanima cijena te što je potrebno da bi imali to kod sebe.”
Ako ste i vi zainteresirani, nakon što se u učlanite u Klub oni će vam se javiti, tražiti od vas informacije o građevinskim dozvolama, površini krova, potrošnji električne energije u kućanstvu. Nakon toga iz Zadruge šalju jedinstvenu ponudu, a onda se gleda je li krov pogodan za sunčevu elektranu. Dio ovih koraka sufinanciraju i Gradovi.

Objava Grad potpisao ‘Deklaraciju o dobroj energiji’ i najavio instalaciju sunčanih elektrana na krovovima škola pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.