Prijava

Vaša prijava

VG-ZG-VG Umjesto autom ili busom, do susjednog Zagreba sjednite na- bicikl!

[]

Još jedna uspješna biciklijada VG-ZG-VG je iza nas. Sa starta iz Velike Gorice u subotu je krenulo 200-tinjak biciklista koji su do Zagreba vozili ili na vlastitim biciklima ili su pak mogli posuditi bicikl iz Sustava javnih bicikala Nextbike, bilo da je riječ klasičnom ili pak električnom biciklu.

Ova biciklijada nije zamišljena kao utrka, već rekreativna vožnja kojom se želi ukazati na blizinu dva susjedna grada, Gorice i Zagreba, te na činjenicu da na posao, u školu ili na faks možemo putovati i – na dva kotača.

„Bicikl je idealno sredstvo za putovanje, bilo da je riječ o ekonomskim, zdravstvenim ili pak ekološkim razlozima, a u ovom je vremenu i odličan način okupljanja i druženja; biciklisti su na distanci, na svježem zraku, jača se imunitet, krećemo se, rekreiramo“, govori nam Zlatan Jaganjac iz agencije Proglas, koji je uz goričku Ekoregiju i Nextbike „krivac“ što se ova biciklijada održava već četvrtu godinu.

„Krenuli smo polako, sjećam se, prvu biciklijadu je obilježila kiša i tek 50-tak hrabrih biciklista, ali sve više rastemo, sve više nas ljudi prepoznaje, pridružuju nam se, na zraku smo, krećemo se i družimo“, dodaje Josip Kolarec iz Ekoregije. Cijeli put do Zagreba organizirana je policijska pratnja, biciklisti su dobili besplatne sendviče i vodu te piće po povratku, a u Zagrebu, na platou Gradec pala je i već tradicionalna zajednička fotografija.

Sa starta je krenuo i gradonačelnik Dražen Barišić, ove godine prvi put je pedalirao do susjednog Zagreba te pohvalio dobro izgrađenu infrastrukturu biciklističkih staza ne samo u gradu već i van njega. „U gradu imamo odlično opremljene biciklističke staze, a radimo ih još i offroad i on road. Voljeli bismo se još više otvoriti i prema ruralnim krajevima, prema Posavini i Vukomeričkim Goricama, kako bi na biciklu mogli češće i u te krajeve“, govori Barišić koji je za biciklijadu odabrao karakterističan modni detalj, jaknu sa znakom HNS-a. Ipak je Gorica grad sporta i nogometa, a u iščekivanju odluke o nacionalnom stadionu Barišić kaže „ide do Zagreba pokazati kako mi igramo dobar nogomet“.

Uz odlično vrijeme i sjajnu ekipu, po povratku u Goricu za bicikliste i građane pripremljen je i zabavni program i nastavak druženja uz Dječji zbor Cvrkutavce, Plesnu skupinu Varuna, a odlično su ih zagrijali i rasplesali mladi dečki i djevojke velikogoričkog banda Cold shower.

Objava VG-ZG-VG Umjesto autom ili busom, do susjednog Zagreba sjednite na- bicikl! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.