Prijava

Vaša prijava

Počinju Dani EU baštine, otvara ih predavanje o jeziku

[]

Dani Eurospke baštine nizom će događanja obilježiti idući tjedan, a prvo u nizu je predavanje, ujedno i otvorenje manifestacije, u središnjem odjelu Knjižnice, jezikoslovke Nives Opačić pod nazivom “Utjecaj baštine na hrvatski leksik”. Osim što ćemo putem predavanja imati prilike slušati o jezičnoj baštini kroz riječ stručnjakinje, turopoljski dijalekt doživjet ćemo i kroz umjetnički tekst i glazbu. Slijedi čitanje pjesama na kajkavskom Đurđe Jandriš Parać i Željke Cvetković, te glazbeni nastup Siniše Beloševića.

Naglasak na jeziku

Manifestacija Dani europske baštine i ove godine tradicionalno se odvija krajem rujna, a ovoga puta naglasak je na očuvanju i brizi za autohtone turopoljske govore u okviru šire teme Baština i obrazovanje – škola za život. Manifestacija koju već tradicionalno organizira Grad Velika Gorica u suradnji s lokalnim institucijama i udrugama održat će se u zadnjem tjednu rujna, od 29. rujna do 3. listopada, te će uključiti niz aktivnosti kojima se pozornost skreće na važnost očuvanja govora našeg zavičaja.

Važno je podsjećati se na turopoljsku živu riječ

Turopoljski dijalekt upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2017. godine naporima Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica te uz potporu Grada Velike Gorice. Time je stvoren čvrst temelj za njegovo očuvanje te daljnje proučavanje i rad na terenu što će u skorije vrijeme rezultirati i Rječnikom turopoljskog dijalekta. Živu riječ turopoljskog dijalekta sve rjeđe imamo priliku čuti i stoga je važno neprestano se podsjećati na svu raznolikost turopoljskih govora čije se osobine, među njima i leksik, razlikuju od sela do sela.

I knjižnica Galženica ima nekoliko akcija

U Područnoj knjižnici Galženica bit će organizirano nekoliko lijepih akcija. U izlozima knjižnice na Trgu Stjepana Radića od 29. rujna do 14. listopada bit će postavljena izložba “Teroga ono leta” kojom će biti predstavljeni pjesnici koji pišu na turopoljskom dijalektu. Osim toga u online izdanju moći ćete čuti kako slučajni prolaznici čitaju poeziju na turopoljskom i pratiti kviz “Razumijem li lokalno narječje?”.

Objava Počinju Dani EU baštine, otvara ih predavanje o jeziku pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.