Prijava

Vaša prijava

Počinju Dani europske baštine, evo što ne smijete propustiti

['dani eu baštine', 'Dani europske baštine']

U utorak, 29.09. počinu Dani Europske baštine u Velikoj Gorici. Ova manifestacija trajat će do 3. listopada, a nudi zanimljive aktivnosti koje bi bilo šteta da propustite.

Otvorenje manifestacije je danas u 12 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37. “Ne propustite predavanje jezikoslovke mr.sc. Nives Opačić koja će nam pričati o promjenama u hrvatskom jeziku i to na primjeru utjecaja baštine na hrvatski leksik.”, navode iz Muzeja Turopolja.  Književnice Đurđa Jandriš-Parać i Željka Cvetković će čitati svoju poeziju, a velikogorički kantautor Siniša Belošević izvest će vlastite uglazbljene verzije pjesama na turopoljskom dijalektu.

U Knjižnici Galženica imat ćete priliku razgledati izložbu “Teroga ono leta“ koja će predstaviti turopoljske pisce koji pišu poeziju i prozu na lokalnom narječju. Uz to, na YouTube kanalu Gradske knjižnice Velika Gorica možete pogledati kratke videosnimke u kojima slučajni prolaznici slobodnim govorom čitaju turopoljsko pjesništvo.

Nakon učenja o dijalektu, svoje znanje ćete moći i provjeriti i to na dva kviza. U kvizu na otvorenom naziva „Razumijem li lokalno narječje?“ građani će prevoditi riječi i izraze s turopoljskog dijalekta, a u četvrtak, 1. listopada u 20 sati održavat će se online pub kviz „Lépa réč i nôjtrđa vrôta otpira“ u organizaciji Goričkog kluba mladih.

Zadnji dan tjedna neka ostane rezerviran za posjet Centru za posjetitelje Turističke zajednice Grada Velike Gorice. Tamo će se u petak, 2. listopada, u 12 sati revijalno prikazivati videosnimke „Kak sê spominamo v Turopolu“. Radi se o prezentaciji videosnimaka izvornih govornika turopoljskog dijalekta koje su pristigle prema Pozivu za dostavu videosnimaka.

U subotu je na redu Escape room s turopoljskom temom u organizaciji Goričkog kluba mladih za koji su svi termini već popunjeni.

Objava Počinju Dani europske baštine, evo što ne smijete propustiti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.