Prijava

Vaša prijava

KAK’ SE SPOMINAMO PO TUROPOLSKI Počeli dani Europske baštine

[]

U znaku jezika u Gorici su počeli Dani Europske baštine. Centar je – kajkavština, kaj, turopoljski dijalekt, pa je o utjecaju baštine na hrvatski leksik već na samom otvorenju govorila jezikoslovka Nives Opačić. Turopoljci o svom dijalektu sve više brinu i čuvaju ga, tako je 2017. upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske čime je stvoren temelj za njegovo očuvanje, proučavanje i rad na terenu. Upravo je Matica pokrenula Hrvatska pokrenula inicijativu, a rodile su se iz toga i Turopoljke večeri, rasprave, časopis „Škrina Turopolska“, a u pripremi je i rječnik, govori nam predsjednik goričkog Ogranka Matice, Stjepan Rendulić.

Revija kratkih kajkavskih filmova

Da Turopoljci znaju i paze na svoj jezik dokaz je i 28 video snimaka koje su stigle na natječaj povodom Dana Europske baštine. U njima naši sugrađani recitiraju pjesme, zdravice, ulomke iz knjiga, peku kolače i predstavljaju tradicijske zanate, a njihovo je prikazivanje u petak u podne u Turističkoj zajednici.

Odaberite nešto iz programa…

U danima pred nama mnogo je događanja. U knjižnici Galženica otvorena je izložba “Teroga ono leta“ koja predstavlja turopoljske pisce koji pišu poeziju i prozu na lokalnom narječju. U srijedu, 30.10. u Muzeju Turopolja bit će održana likovna radionica oslikavanja turopoljskih pojmova i riječi za djecu “Turopoljski rječnik u slici”, u četvrtak je On-line pub kviz Goričkog kluba mladih “Lēparēč i nôjtrđa vrôta otpira!”, a mladi će u subotu u Lukavcu organizirati i escape room pod nazivom „Dô jĕ bil tôt v stôre turopôlske kurije i kaj jĕ fkral?” .

 

Objava KAK’ SE SPOMINAMO PO TUROPOLSKI Počeli dani Europske baštine pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.