Prijava

Vaša prijava

Vijeće započelo odbijanjem točke dnevnog reda o političkoj i gospodarskoj situaciji u Gradu

['aktualni sat', 'sjednica gradskog vijeća']

Sjednica Gradskog vijeća započela je obraćanjem Ervina Kolarca koji trenutno obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika. „Želim vas izvijestiti da o pravosudnim postupcima ne možemo govoriti niti ih komentirati. Svima nam je cilj i prioritet da naš Grad funkcionira. Mogu potvrditi da Grad Velika Gorica, njene službe, trgovačka društva, uprava i ustanove funkcioniraju za dobrobit naših građana. Unazad nekoliko dana, točnije dva tjedna, imali smo dosta upita oko nekih važnih tema pa smo uputili materijale i izvješća, uz jedno važno pitanje, a to je javni prijevoz ZET-a. Pripremili smo izvješće i stanje o trgovačkom društvu VG  vodoopskrba.”

Prije prihvaćanja dnevnog reda, oporba je izjavila svoja mišljenja te tražila dodatak dnevnom redu.

„Ove teme su bitne, ali su to dvije servisne teme. Važnija je tema funkcioniranja grada u ovim okolnostima. Mislim da je veći interes javnosti o tome tko vodi grad i kako to radi. Sve odgađate u zadnji čas, temu ZET-a smo trebali riješiti još ranije.“, izjavio je vijećnik Tomislav Jakovljević.

„Tražili smo na Predsjedništvu gradskog vijeća izvješće o Aglomeraciji i stanje u javnom prijevozu. Mislimo da je trenutak da se pokaže kakvo je aktualno stanje. Želimo vidjeti ugovor s Gradom Zagrebom ili gradonačelnikom Bandićem. Ovaj dnevni red ne podržavamo.“, dodao je vijećnik Damir Slojšek.

Damir Šimunić u ime kluba SDP-a predložio je još jednu točku dnevnog reda. „Predlažemo još jednu točnu dnevnog reda koja bi glasila aktualna politička i gospodarska situacija u Velikoj Gorici. Našli smo se u najvećoj krizi i aferi u svojoj povijesti. Mislim da ne bi smjeli preko toga olako prijeći jer je situacija takva da nam je gradonačelnik u istražnom zatvoru, do jučer je bio i predsjednik uprave VG Vodoopskrbe koji je nositelj najvećeg projekta u Velikoj Gorici. To su teme koje interesiraju i nas i građane Velike Gorice. Predlažemo da se ova točka uvrsti u dnevni red i da vijećnici kažu građanima što misle. Ako ta točka neće biti uvrštena, vijeće SDP-a neće sudjelovati na ovoj sjednici. Ne podržavamo ovakav Dnevni red.“

U ime MOST-a obratio se i Alan Šembera. „Na vrijeme smo tražili da se uvrste točke u dnevni red. Mi nismo izabrani da guramo glavu u pijesak i da se pravimo da ne znamo što se događa. Stanje u gradu je alarmantno, mi jedini nemamo rebalans proračuna. Iz financijskih podataka za prvih šest mjeseci stanje je jako loše. Mi s prenešenim minusom imamo 50 milijuna manjka. Kuća nam gori. Dajte da ovo bude ozbiljna rasprava. Druga točka je ZET, kupljeno je tri mjeseca vremena za teške pare kojih nema. A što će biti od 1.1.? Još veća gabula i rupa. Treća točka je stanje u gradu. Mi ćemo ostati na vijećničkim pitanjima, otvoriti još neka teža. Dajte nam da vidimo kakvo je stanje u gradu.”

Vijećnik Horvačić iz kluba HSS-a također zahtijeva uvrštavanje dodatne točke u Dnevni red. “Zahtijevamo da u točku dnevnog reda uvrstimo aktualno stanje Grada Velike Gorice. Da vidimo u kakvom smo stanju, tko će voditi Grad. Tražimo ih i mi i građani. Veliki su novci i projekti u igri, projekti koje je pitanje hoćemo li ih ikada imati. Zbog ove situacije sumnjamo u sve dosadašnje aktivnosti koje su se događali u Gradu.“

Vijećnik Mario Zdelar imao je sličan zahtjev. “Zahtijevamo dopunu dnevnog reda da se uvrsti točka aktualnog stanja u Gradu. Mislim da su ostale točke dnevnog reda, osim ZET-a samo pokazatelj kako se vodi Grad. A mi po novinama vidimo kako se vode poslovi u gradu. Ova se afera tek počela odmatati, mi trebamo vidjeti tko vodi grad. Kakvi su odnosi unutar grada? To su pitanja koja nas zanimaju, nas i građane. Izuzetno je bitno da to bude točka dnevnog reda. Sramota je da nitko ne želi stati ispred građana i reći . Ako se potvrdi optužnica, građani Velike Gorice će platiti sav iznos. Zašto ne umirite građane i ne kažete im hoće li ili neće. Zar to nije bitno?”

Obratio se i Darko Bekić kojemu je oduzeta riječ. “Čekao sam da vidim što će oporba reći. Maske su pale, oporba se razgolitila i igrala bi se ovdje USKOKA.” Nakon ovoga je riječ Bekiću oduzeta.

Lucijan Maslač je izjavio kako se slaže sa stavovima oporbe. “Znam da nikome nije lako, o stanju u gradu iz političke perspektive treba razgovarati. Treba ljudima reći tko vodi grad, kakvo je stanje s projektom Aglomeracije. Moramo znati političke strane i u kojoj smo situaciji.”

Posljednja na redu bila je vijećnica Karmen Rak. “Ove točke treba staviti na dnevni red, stanje je alarmantno. Da, maske su pale, samo govorite o krivim maskama, pale su maske vladajućih. Ogromni problemi su nas sustigli, a još ih dolazi. Treba vidjeti što se poduzima po pitanju javnog prijevoza. Da ne pričamo o tome da postoji mogućnost da ostanemo i bez direktora VG Komunalca.”

Na glasanje je nakon toga stavljena točka Dnevnog reda ‘Aktualna politička i gospodarska situacija u Velikoj Gorici’ koja nije prihvaćena. Bilo je 9 glasova za, 17 protiv te prijedlog nije prihvaćen.

Nakon odbijanja prijedloga članovi kluba SDP-a napustili su Vijećnicu, a vijećnici kluba MOST-a uz vijećnika Horvačića iz kluba HSS održali su kratku pressicu za novinare. U tijeku je aktualni sat.

Objava Vijeće započelo odbijanjem točke dnevnog reda o političkoj i gospodarskoj situaciji u Gradu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Obrazovanje odraslih - program komercijalist 2020./21.

Jeste li vidjeli Katu?