Prijava

Vaša prijava

JESENSKA PECIVA Buhtle, proja ili kolač od mrkve

[]

Domaća topla peciva najbolje pašu uz prohladna, jesenska popodneva. Mogu biti slatka i slana, a servirate li ih uz kavu ili čaj, uživat ćete u stapanju okusa i mirisa.

U posljednje vrijeme, kod mene na stolu se najčešće nađu buhtle s pekmezom. Pronašla sam savršen recept, od kojeg buhtle budu izuzetno mekane i sočne, a obzirom da se u tijesto dodaje i malo limunove korice, ove buhtle imaju prekrasan miris. Punim ih sa pekmezom od marelica, ali nedavno sam ih radila i sa pekmezom od malina i ova kombinacija me oduševila. Ukoliko se odlučite za ovu (originalno austrijsku) poslasticu, recept za domaće buhtle s pekmezom možete potražiti OVDJE.

Ako izbjegavate slatko i draža su vam slana peciva, svakako bih predložila da isprobate Proju, točnije kukuruzni kruh sa posnim sirom. Proja se radi u puno verzija, a meni je najdraža ova sa sirom. Može se jesti i sama (topla Proja odlično paše uz hladno pivo), a možete ju koristiti i kao kruh pa mazati kajmakom, putrom… Iako je topla Proja jako ukusna, ona se može jesti i hladna. Ono što je mene oduševilo je to što je nakon par dana stajanja u posudi za kruh, bila odlična kao i prvog dana. Nije se osušila niti promijenila okus. Recept za Proju potražite OVDJE.

Savršen jesenski desert je i Kolač s mrkvom i orasima. U ovom biskvitu krije se skoro pola kilograma mrkve, a uz dodatak oraha ovo postaje jako vrijedna i bogata delicija. Obzirom da preko ljeta uživam u svježem voću i povrću, sa hladnijim danima uvijek tražim zamjenu u vidu orašastih plodova i preostalog povrća, a ovaj kolač obuhvaća sve to. Tu je, naravno, i čokolada koja cijelu priču oko ovog sočnog biskvita čini praktički savršenom. Ukoliko je ovo vaš današnji izbor, recept potražite OVDJE.

Pripremila: Maja Derganc

Navedeni recepti dio su bloga croatian-food.eu, koji je u vlasništvu velikogoričanke Maje Derganc. Svu recepti na blogu su prevedeni i na engleski jezik, kako bi se proširio njihov doseg. Ukoliko u svojoj kuharici imate obiteljski recept koji želite objavite u javnosti, pošaljite ga na e mail: info@croatian-food.eu.

Objava JESENSKA PECIVA Buhtle, proja ili kolač od mrkve pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.