Prijava

Vaša prijava

Ana Plechinger nova predsjednica Ogranka Matice hrvatske VG

[]

Ana Plechinger nova je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici. Odluka je donesena nakon što je dugogodišnji predsjednik Stjepan Rendulić iz osobnih razloga podnio ostavku, na što se očitovao dopisom.

“Ovim putem izvješćujem vas da sam prestao obavljati dužnost predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici. Na Skupštini Ogranka 8.10.2020. razriješen sam dužnosti predsjednika, nakon 12-godišnjeg obavljanja dužnosti, na moj zahtjev i iz osobnih razloga što nije bilo nikakvo iznenađenje jer sam već neko vrijeme najavljivao povlačenje s dužnosti predsjednika. Zahvaljujem se svima s kojima sam ostvario uspješan kontakt i suradnju i koji su mi time pomogli da uspješnije obavljam ovu zahtjevnu dužnost”, istaknuo je, među ostalim, Rendulić te najavio kako će i dalje sudjelovati u planiranim aktivnostima Matice.

Dužnost predsjednika Rendulić je obnašao 12 godina

Rendulić je na Skupštini podnio izvješće i o realiziranim projektima u 2020., koji, među ostalim, uključuju projekt Matičina četvrtka koji traje već 11 godina, baš kao i Matičin književni natječaj. Organizirane su u proteklih sedam godina i održane Turpolske večeri, Matičini susreti, otvorene su Matičine čitaonice u  Velikoj Mlaki, na Plesu i u Mičevcu, održava se tradicionalno hodočašće na Gvozdansko.

Najveći ostvareni projekti u njegovom mandatu zasigurno su proglašenje Turopoljskog dijalekta zaštićenim kulturnim dobrom 2017., te početak izrade Turopoljskog rječnika (2018.)

Od izdavačkih programa Ogranka izdvajamo časopise Luč i Škrijna turopolska, te časopis Obnova, a izdana je 2016. i Turopoljska čitanka te više zbirki pjesama, priča, zbornika i zapisa lokalnih autora.

Objava Ana Plechinger nova predsjednica Ogranka Matice hrvatske VG pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.