Prijava

Vaša prijava

Od sutra nove mjere! Na svadbama i sprovodima do 30 ljudi, nema javnih okupljanja iznad 50 osoba

[]

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je nove mjere prevencije širenja koronavirusa koje na snagu stupaju sutra.

Obavezna maska i fizička distanca

Propisana je stroga mjera fizičkog distanciranja, najmanje dva metra u zatvorenom i najmanje 1,5 metar na otvorenom prostoru, uz obavezno korištenje maski i na otvorenom kad nije moguće održavati fizičku distancu.

Zabrana okupljanja iznad 50 osoba

Zabranjuju se sva javna događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba. Svadbene svečanosti će smjeti trajati i dalje do ponoći, s najvećim brojem od 30 sudionika, koliko ih maksimalno može biti i na sprovodima. Privatne svečanosti i okupljanja ne smiju imati više od 15 osoba, a sportska se natjecanja nastavljaju bez gledatelja. Osim toga, vanjska okupljanja smiju potrajati do 22 sata, a okupljanja u ugostiteljskim objektima do kraja radnog vremena.

Na snagu stupa i odluka o zabrani prodaje alkoholnih pića od ponoći do 6 sati ujutro.

Na svim okupljanjima mora se voditi evidencija o posjetiteljima, a navedene odluke, podsjetili su iz Stožera, ne odnose se na okupljanja vezana uz umjetničke, kazališne, izvedbene aktivnosti ili kino projekcije koje su definirane posebnim protokolom.

Rad od kuće, klizno radno vrijeme

Što se tiče radnih mjesta, poslodavci su obvezni zabraniti dolazak radnicima s povećanom temperaturom, te onima koji imaju suhi kašalj i kratki dan. Preporuka poslodavcima je i da se smanji fizički kontakt zaposlenika, uvede rad od kuće, u smjenama ili klizno radno vrijeme gdje god je to moguće, te da se smanji broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru.

S obzirom na nadolazeći blagdan Svih svetih obaveza je nošenja maski na otvorenom i na grobljima.

Mjere će potrajati 14 dana, nakon ćega će biti revidirane.

„Mislimo da su ove mjere dobro promišljene, ozbiljne su i stroge ali budimo realni, sve će ovisiti o tome koliko će se ljudi toga pridržavati“, rekao je ministar Božinović.

Stožer je najavio i aktiviranje, odnosno otvaranje novog centra za prihvat bolesnika, koji će se nalaziti u zagrebačkoj Areni.

Objava Od sutra nove mjere! Na svadbama i sprovodima do 30 ljudi, nema javnih okupljanja iznad 50 osoba pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.