Prijava

Vaša prijava

PUTOPISNO PREDAVANJE: Kako je izgledala ekspedicija na devi kroz pustinju Rub Al Khali

['Goran Blažević', 'POUVG', 'predstavljanje knjige', 'putopisno predavanje', 'vijećnica pouvg']

U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige, u suradnji s Gradskom knjižnicom Velika Gorica, u Pučko otvoreno učilište danas stiže Goran Blažević. Goran će predstaviti Bookmobile Maje Klarić te održati promociju knjige i putopisno predavanje “Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub Al Khali”. Predavanje počinje u 19 sati u vijećnici POUVG-a, a ulaz je besplatan.

25 dana gladi i žeđi u pustinji

Godine 2019. u sklopu reformatorskog projekta saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana pod nazivom „Vision 2030“ koji iznosi strategiju smanjivanja financijske ovisnosti o nafti te želju za modernizacijom i otvaranjem Saudijske Arabije u turističke svrhe, Goranu Blaževiću se otvorila mogućnost da uđe u tu još uvijek nepoznatu i za strance zatvorenu zemlju. Štoviše, bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju Rub Al Khali. Ekspedicija koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj nosila je ime „Rakayib“ što bi u prijevodu s arapskoga značilo „karavana deva“. Bio je jedan od izabranih između nekoliko tisuća prijavljenih kandidata iz čitavog svijeta i tako postao dio te nevjerojatne priče. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikada prošla tom pustinjom.

Goran je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom nepoznatom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku upoznati i boraviti unutar pustinje poznate i kao „prazna četvrt.“

Nakon povratka odlučio je napisati svoju drugu putopisnu knjigu koja nosi naziv „Karavana“ i koju će predstaviti u sklopu predavanja.

Goranova partnerica i suputnica Maja Klarić nedavno je pokrenula projekt Bookmobil te će ga pratiti tijekom putovanja i gostovanja s knjigom „Karavana.“ Bookmobil je restaurirani VW kombi zamišljen kao mobilna kulisa za nastupe i pokretna knjižara, mjesto za druženje, čitanja, razna događanja i radionice, sve vezano uz knjige i čitanje. Maja je autorica tri zbirke putopisne poezije – Život u ruksaku, Quinta Pitanga i Nedovršeno stvaranje, te dva prozno-poetska putopisa: Vrijeme badema o hodočašću Camino de Santiago i Približavanje zore: Put 88 hramova o zen-budističkom hodočašću u Japanu. Poezija joj je prevedena na engleski, talijanski, španjolski, mađarski, grčki, portugalski i farsi.

U Velikoj Gorici će svoje mjesto naći ispred Središnjeg odjela Gradske knjižnice prije, za vrijeme i nakon Goranovog predavanja.

Objava PUTOPISNO PREDAVANJE: Kako je izgledala ekspedicija na devi kroz pustinju Rub Al Khali pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.