Prijava

Vaša prijava

NE ZABORAVITE Obavezna je zimska oprema na cestama

['ceste', 'policja', 'zimska oprema']

Od jučer, 15. studenog, na cestama je obavezna zimska oprema po Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Ova obaveza vrijedi sve do 15. travnja 2021. godine.

Ova se obaveza odnosi na sve vrste motornih vozila, neovisno o vremenskim uvjetima i stanju kolnika.

Pod zimsku opremu spadaju:

  • zimske gume M+S na svim kotačima
  • ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4mm i lanci za snijeg u prtljažniku koji se postavljaju na pogonske kotače
  • autobusi moraju imati lance na pogonskim kotačima ili zimske gume postavljene na pogonske kotače

Kazne od 1.000 do 30.000 kuna

Zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. U slučaju da vas zaustavila policija za vrijeme u kojem je obavezna zimska oprema, tražit će od vas da zaustavite vozilo ili da upotrijebite zimsku opremu. U suprotnom će biti kažnjen novčanom kaznom od 1000 kuna.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Novčanom kaznom u iznosu od 1500,00 do 5000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 3000,00 do 7000,00 kuna, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine.

Objava NE ZABORAVITE Obavezna je zimska oprema na cestama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


O B A V I J E S T