Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Dan Brown: Divlja simfonija

['dan brown', 'knjiga tjedna']

Kada netko spomene Dana Browna, Jo Nesbøa ili Zorana Ferića svi odmah pomislimo na njihove knjige za odrasle. Međutim, malo tko zna da su oni i vrlo čitani pisci za djecu. Jo Nesbø napisao je serijal knjiga o doktoru Proktoru, zabavne i smiješne romane u kojima mnoga djeca uživaju. San ljetne noći prva je knjiga za djecu Zorana Ferića. Namjera mu je napisati seriju slikovnica u kojima bi obradio neke temeljne teme s kojima se djeca danas susreću – iskustvo smrti, razvod roditelja, status među vršnjacima i sl.

Najnovije iznenađene dolazi iz pera autora Da Vincijevog koda Dana Browna. Njegova slikovnica Divlja simfonija duhovita je i zabavna knjiga koju prati glazbena podloga do koje se dolazi skeniranjem koda na knjizi. Sam autor za slikovnicu kaže: „Ovo nije tek knjiga što se čita. Jer ona se SLUŠA (a ne samo lista). Pametni telefon uperi u kvadrat. I glazba će ubrzo zrakom zavitlat“.

Kroz slikovnicu nas vodi simpatični Maestro Miš s kojim prolazimo mnoga mora, šume, livade i polja te susrećemo razne životinje. Njihove osobine opisane su kroz simpatične pjesmice, a na kraju svake je i poticajna misao (Ljepotu nalazimo na neočekivanim mjestima. Stoga otvori oči – mogao bi se iznenaditi. / Sutra samo što nije došlo. Zato uspori i uživaj u današnjem danu.).

Također, čitajući slikovnicu djeca nailaze na neka iznenađenja koja je Maestro Miš ostavio u knjizi – skrivenu zujavu pčelu, zbrkana slova koja imaju skriveno značenje pa i šifriranu poruku koja čeka da je odgonetnemo.

Malo je poznato da je Dan Brown još 1989. godine producirao glazbeni album za djecu. Nakon toga je ljubav prema glazbi, koju je naslijedio od majke, privremeno zamijenio ljubavi prema pisanju. Skladanjem glazbe uz ovu slikovnicu spojio je dvije svoje strasti – glazbu i pisanu riječ. Zanimljivo da je svjetsku premijeru Wild Symphony izvela Zagrebačka filharmonija u HNK pod vodstvom Mirjane Vaupotić, kao i da je svjetska premijera slikovnice bila u Zagrebu.

Ukoliko ste ljubitelj zabavnih i poučnih slikovnica te dobre glazbe svako vam preporučamo da pročitate i poslušate Divlju simfoniju!

Pripremila: Morana Peranić

Objava KNJIGA TJEDNA Dan Brown: Divlja simfonija pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.