Prijava

Vaša prijava

FOTO Otvoren mljekomat kod Doma zdravlja koji nudi punomasno kravlje mlijeko

['mljekomat']

Jutros je kod Doma zdravlja, u blizini ljekarne otvoren drugi mljekomat u Velikoj Gorici. Radi se o mljekomatu obitelji Pandek iz Rugvice koja se bavi proizvodnjom mlijeka nešto više od 10 godina.

“Ponosan sam na rezultate koje smo do sada ostvarili. Bilo je teških proizvoda, no i danas smo živi. Nadam se da ćemo ga proizvoditi i dalje. Na našoj farmi imamo oko 140 muznih krava uz pomladak te trenutno imamo projekt u kojem moderniziramo proces mužnje i digitaliziramo cijelu farmu. Ovime se nadamo unaprijediti svoju proizvodnju.”, rekao je Kristijan Pandek, vlasnik tvrtke koja proizvodi mlijeko za Pandek mljekomate.

Navodi i kako je u Velikoj Gorici velika potražnja te da su kupci vrlo zadovoljni. Razlog otvaranja nove lokacije u našem gradu bio je velik potencijal za proširenje upravo zbog zainteresiranosti.

Litra mlijeka šest kuna, boca četiri

Litra mlijeka inače je šest kuna, a boca četiri kune s time da građani mogu doći i sa svojim bocama te mogu kupiti samo mlijeko. Mlijeko koje možete kupiti je punomasno, svježe, sirovo kravlje mlijeko. Kako navodi Pandek, mlijeku nisu ništa uzimali te ima oko preko 4,4% mliječne masti i 3,56% proteina. Preporuka je da se mlijeko konzumira nakon termičkog obrađivanja. Mljekomat je otvoren od 7 do 22 sata.

Na otvorenju je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja nije mogla sakriti oduševljenje ovim projektom. “Vrijedno mi je uočiti da ovakvi uređaji još uvijek nisu dovoljno prepoznati. Zato hrvatskoj javnosti želim poručiti da se ovdje nalazi najkvalitetnije mlijeko, ne samo u Hrvatskoj nego u Europskoj uniji. Ovo mlijeko prolazi najstrože laboratorijske analize i pri tome ostvaruje sjajne rezultate.”, govori ministrica.

Izrazila je i nadu da će se kupovanje proizvoda hrvatskih proizvođača steći u što većem broju jer se time održavaju naši proizvođači. Navodi i kako s ovim projektom neće stati i da je ovo samo jedan od mnogih koji ih čeka. Inače, u posljednjih pet mjeseci je došlo do povećanja proizvodnje mlijeka, međutim, ovo je prvi rast nakon više od pet godina pada.

“Ovim projektom direktne prodaje mlijeka putem mljekomata počeli smo 2014. diljem Hrvatske, ovo je već 16. aparat koji smo otvorili. Ovo je treći mljekomat obitelji Pandek iz Rugvice koji godišnje proizvode preko milijun litara mlijeka. Bez potpora gradova, županija i ministarstva ovo ne bi bilo moguće.”, rekao nam je Darko Pavičević, upravitelj mljekarsko stočarske zadruge “Proizvodi sela”

Ulaganje u mljekomate daje i Grad Zagreb u ime kojeg se okupljenima obratio Dejan Jajić, pročelnik Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. “Poljoprivreda u našem gradu nije samo ono što se prodaje na trgu nego imamo i drugih proizvođača. Sva sredstva koja ulažemo, ulagat ćemo i u narednom razdoblju, još i više.”, govori.

Objava FOTO Otvoren mljekomat kod Doma zdravlja koji nudi punomasno kravlje mlijeko pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.