Prijava

Vaša prijava

Od iduće godine Božić bez petardi

['Prijatelji životinja', 'zabrana petardi']

Saborski zastupnici danas su na drugom čitanju podržali izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima, no, kako izvješćuju iz udruge Prijatelji životinja, nije prihvaćen amandman da se uporaba ostale bučne pirotehnike dopusti samo Staru i Novu Godinu.

Cilj ove izmjene je smanjiti stravične ozljede djece, kao i pomoći ljudima koji moraju, umjesto proslave, svake godine provoditi blagdane zatvoreni u kući, pod sedativima, sa spuštenim roletama, strepeći hoće li njihovi prestravljeni ljubimci preživjeti pucanje ili će umrijeti od zastoja srca.

Zabrana petardi nakon Nove Godine

Foto: MUP

 

Udruga Prijatelji životinja, koja je godinama intenzivno lobirala za zabranu petardi, pozdravila je današnje izglasavanje Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Na drugom čitanju saborski zastupnici jednoglasno su podržali zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3.

– Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku – izrazio je zadovoljstvo Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

S obzirom na to da zabrana petardi stupa na snagu tek od 2. siječnja, iz udruge Prijatelji životinja pozivaju sve da dočekaju 2021. bez buke petardi i ostale bučne, ali i potencijalno opasne pirotehnike.

Objava Od iduće godine Božić bez petardi pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.