Prijava

Vaša prijava

Iz solidarnosti večeras bez petardi na ulicama

['MUP', 'petarde', 'potres i pirotehnika', 'Vatrogasci']

Naši građani, građani Petrinje, Gline, Siska i brojnih okolnih naselja, dovoljno su istraumatizirani zbog višestrukih potresa posljednjih dana i trzaju na svaki zvuk, a naročito zvuk petarde.

MUP upozorava – Suzdržite se od pirotehnike

No, unatoč strahu koji se uvukao u ljude koji su doživjeli potrese i danima zbog straha i neizvjesnosti kad će se dogoditi sljedeći ne spavaju, i dalje ima onih koji se oglušuju na patnje i traume tih ljudi, i ne odustaju, zabavljaju se bacajući petarde. MUP apelira na solidarnost i suzdržavanje od bacanja pirotehnike.

Foto: MUP

– Zbog učestalih podrhtavanja tla, ljudskih stradavanja i materijalnih šteta svi smo suočeni sa strahom i neizvjesnošću. Prasak i buka pirotehnike dodatno negativno utječu na psihičko stanje svih. Roditelji trebaju biti uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju na taj način, nego kroz zabavu, pogotovo ako ih i roditelji koriste. Suzdržite se od korištenja pirotehnike. Pomozite i na ovaj način – poručili su iz MUP-a.

Dosta je bilo pucnjave za vrijeme rata…

Vjerujemo kako nam je svima posljednjih dana dosta bilo straha. Na facebook stranici ‘Vatrogasci – Oni su naši Heroji‘ apeliraju na to da svi zajedno novu 2021. godinu dočekamo bez pucnjave, pirotehnike i bilokakvih drugih naprava koje bi mogle prouzročiti buku i štetu.

– Dosta se pucalo za vrijeme rata u Petrinji, Glini, Pokupskom, Sisku, Kravarskom i drugim mjestima, sada razorenim potresom. Pomozimo jedni drugima, jedni druge trebamo. Nemam razloga veseliti se, pogotovo sada. Nemojte trošiti novac na pirotehniku, radije ga potrošite na podršku i pomoć ljudima koji su izgubili sve – kazali su vatrogasci.

Nemaju svi topli dom, pitku vodu, hranu, odjeću, deku, a jedna obitelj se može istom svotom nahraniti, ugrijati, tjedan dana. Velika je odgovornost  u cijeloj priči i na roditeljima, djeci treba objasniti da pirotehnika nije zabavna i bezazlena!
– Obično većina vas potroši na pirotehniku i ostale naprave, stvarčice, popriličnu svoticu, samo nek djete ima. U krivu ste, totalno – naglasili su vatrogasci.

Objava Iz solidarnosti večeras bez petardi na ulicama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Upute kako pomoći pogođenima potresom