Prijava

Vaša prijava

Ljubimac vam ludi na petarde? Veterinar savjetuje kako ga smiriti

['petarde', 'psi', 'veterinarska ambulanta velika gorica']

Prošlo je nekoliko dana od kada je u Saboru izglasan zakon o zabrani petardi u danima prije Nove godine. Ovaj Zakon na snagu stupa s početkom 2021. godine, pa će nažalost i ove sezone mnogi vlasnici pasa i drugih kućnih ljubimaca morati pronaći načine da ih umire.

Iako svi apeliraju, od policije, vatrogasaca i građana da danas ne bude bacanja petardi, znamo da postoje brojni neodgovorni građani koji će se oglušiti na zamolbe.

Premda neki psi uopće ne reagiraju na petarde i vatromet,  to je rijetkost. S obzirom na njihov istančan sluh, zvukovi koji su ljudima glasni, za njih su iznimno teški i naporni te ih plaše. Kod nekih pasa toliko glasni zvukovi i strah mogu izazvati srčane udare i smrt. Ne moramo niti napominjati koliko je opasno da psa pogodi petarda ili da na neki sličan način nastrada.

Čuvajte ga blizu i po potrebi smirite tabletama

 

Neki se vlasnici odlučuju na sedaciju psa za vrijeme najveće pucnjave, od oko 22 sata navečer na Staru godinu. No, mnogi nisu sigurni je li to za njihovog psa sigurno, niti što bi mu dali. Ispitali smo veterinara za nekoliko savjeta za sve one koji žele svom ljubimcu olakšati ulazak u 2021. godinu.

Preporučujemo vlasnicima da svoje ljubimce sklone na sigurno i najbolje da ih u tim trenucima drže na oku u svojoj blizini, jer će tako ublažiti stres prouzrokovan pucnjavom.”, preporučuju. Životinje se uvijek sigurnije osjećaju uz svoje vlasnike pa bi bilo dobro da ih posebno puno mazite te da im ne dopuštate da izlaze iz kuće bez povodca.

“Ukoliko je pas/mačka paničar, preporučujemo korištenje sedativa, pazivši pritom na dozu s obzirom na to koliko teži vaš ljubimac. Inače, određene animalne sedative možete dobaviti u veterinarskoj apoteci, a koristiti možete i humane, od čega je Normabel prihvatljivo rješenje.”, otkrili su nam iz Veterinarske stanice Velika Gorica.

Kod korištenja ljudskih sedativa budite oprezni ovisno o tome koliko je ljubimac star te koliko ima kilograma. Životinjama se daje manja doza sedativa nego što je koriste ljudi.

Objava Ljubimac vam ludi na petarde? Veterinar savjetuje kako ga smiriti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Muzej zatvoren

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike