Prijava

Vaša prijava

Nakon potresa na jezeru Čiče potopljena ribarska kućica

['jezero Čiče', 'jezero potres', 'odron', 'potres petrinja']

Udruga jezero Čiče Turopoljsko more poslali su otvoreno pismo sa zahtjevom za hitnu reakciju. Pismo sličnog sadržaja biti će danas dostavljeno i županu Zagrebačke županije, te ministrima Ćoriću i Horvatu, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U pismu navode da su na jezerima Čiče i Vukovina vidljivi odroni nakon posljednjih potresa te da ih to zabrinjava. “Prema svjedočanstvima sa jezera Čiče, odronilo se preko 30 metara obale te je na dnu završila i ribarska kućica. Odron se desio na sjeverozapadnom dijelu jezera iza Lidla.”

Navode kako sanaciju traže već dugo te da su već nekoliko puta ukazivali na problematiku nekontrolirane eksploatacije jezera Čiče, a u zadnje vrijeme i Vukovinskog jezera. “Razne neprovjerene informacije govore o dubinama i od preko
50-tak metara te o nepostojanju pokosa obala jezera, što ga čini izrazito podložnim za odrone.”, navode u pismu.

Postavljaju i pitanje smislenosti odluke o planiranu izgradnje novog pročistača te su u nekoliko navrata tražili geodetski snimak cijelog jezera kojim bi se utvrdilo činjenično stanje iskopa te po potrebi pokrenuo proces hitne sanacije jezera uz odobrenje i podršku Vlade Republike Hrvatske.

Čitavo pismo možete pronaći u nastavku.

potres dopis 1 VG

Objava Nakon potresa na jezeru Čiče potopljena ribarska kućica pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.