Prijava

Vaša prijava

Srcem za rodni kraj: Marijan iz Gline osmislio aplikaciju ‘Potres 2020’

['aplikacija potres 2020']

Rođeni Glinjanin, Marijan Gregurić koji sada živi u Zagrebu ima svoju softversku firmu ‎Bit4bytes, u sklopu koje se odlučio kreirati aplikaciju Potres 2020 dostupnu za računala, mobilne uređaje i tablete.

U ove teške dane za njegov rodni kraj odlučio se pridonijeti na način, da u vidu već spomenute aplikacije, zajedno sa zagrebačkim Geodetskim fakultetom, hrvatskom OpenStreetMap zajednicom i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske kreira interaktivnu kartu na kojoj možete zatražiti i ponuditi pomoć i dobiti informacije kakva je vrsta pomoći potrebna, ali i ponuditi kakvu vrstu pomoći vi možete pružiti.

O opcijama dostupnima na aplikaciji

– Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: ‘nudim pomoć’, ‘tražim pomoć’, ‘potraga za nestalima’, ‘zbrinjavanje ljudi i životinja’, ‘opksrbni punkt’, ‘smještaj’, ‘plin-voda-struja-telekomunikacije’, ‘promet-parking’, ‘hitne službe’. Na taj način će se uvelike olakšati logistika pružanja pomoći stanovništvu na potresom ugroženom području – kazali su s Geodetskog fakulteta u priopćenju.

Vrlo jednostavno se i aplicirati:

Inače, preko 100 eksperata iz cijele Hrvatske, ali iz dijaspore od Australije do Kanade organizirano je i koordinirano u ovoj platformi, te volonterski ažurira pretpotresno stanje na slobodnoj karti svijeta (OpenStreetMap) i priprema novu ortofoto kartu potresom pogođenog područja na temelju snimaka koje je dronovima prikupila Hrvatska gorska služba spašavanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijan Greguric (@marijang275)

Svakako preporučujemo, ukoliko odlučite pomoći određenoj osobi ili obitelji koju ste na ovoj karti pronašli, da im se svakako prethodno javite prije nego pružite pomoć kako biste bili sigurni da je ona i dalje potrebna.

Objava Srcem za rodni kraj: Marijan iz Gline osmislio aplikaciju ‘Potres 2020’ pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.