Prijava

Vaša prijava

Običaji i tradicije povodom dana pravoslavnog Božića

['običaji i vjerovanja', 'pravoslavni Božić']

Nakon priprema koje počinju četrdeset dana prije, danas, na dan Božića po julijanskom kalendaru kreće post, koji pravoslavnim vjernicima predstavlja pročišćenje duha i tijela. Na Božić ujutro, prije svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima, puca se iz pušaka i prangija i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja. Domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odijelo, i odlaze u crkvu. Poslije službe u crkvi se prima nafora (osvećeni kruh) i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju riječima: „Hristos se rodi!“ i otpozdravljaju: „Vaistinu se rodi!“

Znate li što su položajnik i česnica?

Foto: Pinterest

Položajnik simbolički predstavlja one mudrace koji su pratili zvijezdu sa Istoka i došli novorođenom Kristu da mu se poklone. Stoga, na pravoslavni Božić, rano prijepodne u kuću dolazi specijalni gost, koji se obično dogovori s domaćinom i posebno se dočekuje. Domaćica poslužuje položajnika i daruje ga prikladnim poklonom. Po vjerovanju, on je osoba koja na Božić, i za cijelu narednu godinu, donosi sreću u kuću. Inače, rano ujutro istoga dana domaćica zamijesi tijesto od kojeg peče pogaču koja se zove česnica. U nju se stavlja zlatni, srebrni ili obični novčić, odozgo se bode grančicom badnjaka. Kad se molitva završi, pristupa se lomljenju česnice. Onaj tko dobije dio česnice u kojoj je novčić, po narodnom vjerovanju, bit će sretan cijele godine. Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sjedaju za blagdanski stol.

Pravoslavnim vjernicima, koji slave Božić po julijanskom kalendaru, upućujemo tradicionalni božićni pozdrav: Mir Božji, Hristos se rodi!

 

 

Objava Običaji i tradicije povodom dana pravoslavnog Božića pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.