Prijava

Vaša prijava

Vijest za vlasnike pasa – cijepljenje je od sada po novim pravilima

['cijepljenje', 'cjepivo', 'psi']

Vlasnici pasa svake su godine trebali odraditi godišnje cijepljenje svojih pasa protiv bjesnoće. Cijepiti su se trebali svi psi stariji od tri mjeseca i to jednom u godini. Hrvatska je, kako doznajemo, jedna od rijetkih zemalja koja je imala to pravilo bez obzira na pravi rok valjanosti cjepiva. To cjepivo nije dodatno štitilo pse i na taj apsurd su Prijatelji životinja upozoravali mnogo puta.

Ministarstvo poljoprivrede sada je donijelo odluku da se psi više ne moraju cijepiti jednom godišnje već po uputama proizvođača cjepiva koje treba biti upisano u putovnicu za kućne ljubimce i aplikaciju Lysacan. Ovo znači da ako je po uputama navedeno da cjepivo traje tri godine, idući posjet veterinaru s tom svrhom treba biti tek tada.

Podsjetimo, zadnji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je u proljeće 2014. Ovo je bilo tri godine nakon početka provedbe nacionalnog programa oralnog cijepljenja protiv bjesnoće.

Objava Vijest za vlasnike pasa – cijepljenje je od sada po novim pravilima pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.