Prijava

Vaša prijava

MOST: Prioritet su izvješća o sigurnosti zgrada, traže i informacije u vezi ugovora sa ZET-om

['damir slojšek', 'Gradsko vijeće', 'ivan bekavac', 'kandidat za gradonačelnika', 'Most', 'vijeće']

Velikogorički MOST održao je pressicu za novinare na kojoj su se dotakli pitanja izvješća o stanju zgrada i njihovoj sanaciji, ugovoru Grada sa ZET-om, neodgovaranja na pitanja postavljena na Vijeću. S obzirom na aktualnost teme, kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac napomenuo je koliko je važno da se objave službena izvješća o sigurnosti zgrada, posebice škola i to Osnovne škole Eugen Kumičić. Za nju, doznaje od roditelja, posebno je zabrinut jer djeca koja pohađaju razrednu nastavu prolaze kroz gradilište u školi. Smatra kako je prioritet osiguranje zgrada javne namjene. “Zabrinut sam za sigurnost djece i drugih korisnika zgrada javne namjene.”, govori.

Napominje i kako je tražio da se na stranicama Grada objave izvješća stručnjaka koji su obavili procjenu uporabljivosti tih zgrada. “Potres koji nas je uzdrmao je bio prvi u nizu, a jutros su i brojne sugrađane probudila nova podrhtavanja tla jer su nam epicentri blizu. Živimo u uvjetima velikog stresa i rizika. Bojim se da gradska uprava ne doživljava ozbiljno poteškoće i stres s kojim su suočeni naši sugrađani. Uvjeren sam da bi objava stručnjaka i njihovih izvještaja u konačnici stvorila sigurnost građana koji bi mirnije svakodnevno proživljavali taj strah s kojim smo svi skupa suočeni.”, dodaje.

Smatra kako bi bilo dobro da se objave izvještaji, izračuni, grafički prilozi i prijedlozi troškovnika te statičke proračune od potresne otpornosti za zgradu Osnovne škole Eugena Kumičića. “Građani imaju pravo znati jesu li postupci sanacije doista gletanje i ličenje ili su postupci sanacije u smislu utvrđivanja sigurnosti zgrade i strukturnih statičkih aktivnosti koje će učvrstiti zgrade do te mjere da više ne budu rizične.”, zaključuje Bekavac.

Postavljeno pitanje zaposlenih u gradskoj upravi i ugovora sa ZET-om

Premda vijećnik i koordinator MOST-a u Velikoj Gorici Damir Slojšek pohvaljuje to što gradonačelnik trenutno obilazi mjesta pogođena potresom, smatra da postoje i druge stvari na koje se treba obratiti pozornost. Među njima je i neodgovoreno pitanje o promidžbi u Gradu i broju zaposlenih. Slojšek napominje kako odgovor i dalje nije primio te ako tako ostane i do početka veljače da će se za isto obratiti Ministarstvu uprave.

“Znamo da se krši zakon o lokalnoj samoupravi. Dobro znate da sve što sam govorio, a na to pozivam i danas. Tako znamo i da je 31. prosinca istekao ugovor Grada sa ZET-om o javnom prijevozu. Ne znamo je li taj ugovor potpisan i kakav je. Tražili smo odgovor na ta pitanja te želimo vidjeti taj ugovor, a to zaslužuju i građani.”, govori Slojšek. Dotaknuo se i pitanja o pročistaču te ugovoru za isti o kojem također nema riječi. “Vrijeme curi tako da će na kraju ispaštati svi, građani, opozicija i oporba.”, govori.

Spominje i situaciju s polivalentnim igralištem u Podbrežnici koja je na Vijećnici bila njihova ideja, ujedno i odbijena, te smatraju kako je spominjanje izgradnje istog sada samo dio predizborne kampanje.

Objava MOST: Prioritet su izvješća o sigurnosti zgrada, traže i informacije u vezi ugovora sa ZET-om pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.