Prijava

Vaša prijava

Županijske turističke zajednice udružene u cilju razvoja kulturnog i gourmet turizma

['gourmet turizam', 'Turistička zajednica grada Velike Gorice', 'Turistička zajednica Zagrebačke županije']

Novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, potiče se udruživanje turističkih zajednica, projektno i formalno.

Tu priliku iskoristile su mnoge turističke zajednice, tako i turističke zajednice u Zagrebačkoj županiji koje se udružuju za razvoj kulturnog i gourmet turizma, kako bi se intenzivnije promovirala regija Zagrebačkog zelenog prstena te postojećih turističkih proizvoda i programa.

– Cilj nam je svakako integrirano upravljanje kvalitetom turističkog destinacijskog proizvoda Zagrebačke županije, a što će omogućiti smanjenje jaza između razine kvalitete koju turisti očekuju i razine kvalitete koju je destinacija u mogućnosti osigurati i isporučiti, unaprjeđenje kvalitete i sadržaja turističkog proizvoda Zagrebačke županije, povećanje zadovoljstva turista i turističke potrošnje u Zagrebačkoj županiji i korist za poduzetništvo u ugostiteljstvu i turizmu – kazala je direktorica TZ Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

Razvoj kulturnog turizma u Zagrebačkoj županiji

 

Kulturni turizam Zagrebačke županije temelji se na zaštićenoj prirodnoj baštini i kulturno-povijesnoj baštini.

– Projektom udruživanja želi se uspostaviti podloga za integrirano upravljanje kulturnog turizma sa ciljem stvaranja prepoznatljivog turističkog destinacijskog proizvoda koji će biti glavni instrument poticanja konkurentnosti turizma Zagrebačke županije. Ono što jednu destinaciju čini drukčijom od ostalih jest njezina nematerijalna kulturna baština –  ističe Alilović.

Turistička ponuda Zagrebačke županije obiluje kulturno-povijesnom baštinom, kao što su priče i legende, drveno graditeljstvo, sakralna gradnja, autohtona arhitektura, arheološki nalazi te spomenici njezine bogate prošlosti, a može se pohvaliti s više od 200 lokaliteta kulturno-povijesne baštine.

Tako se na našem području bogata drvena sakralna baština od koje se ponajviše ističe kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki, lijepi primjer autohtone svjetovne arhitekture kurija Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici. Vrijedni su i arheološki nalazi u Ščitarjevu, gdje se od prvog stoljeća nalazila Andautonija, sjedište ilirskog plemena Andautonijaca i rimski municipij Gornje Panonije, navode u TZ Zagrebačkoj županiji.

Razvoj gourmet turizma u Zagrebačkoj županiji

 

Lokalne turističke zajednice Grada Jastrebarskoga, Grada Samobora,  Grada Svetog Ivana Zeline sklopile su sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica područja Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija ima vinograde i vinske podrume na tri vinske ceste – Plešivičkoj vinskoj cesti, Zelinskoj vinskoj cesti i Samoborskoj vinskoj cesti, na kojima se mogu pronaći vina Purtugizec Plešivica i Kraljevina Zelina robne marke Zagrebačke županije te bermet, tradicionalno i široko prepoznato samoborsko aromatizirano vino, kao i vina proizvedena iz autohtonih sortipoput našeg škrleta. 

Kao rezultat udruživanja trebali bi proizaći brojni sinergijski učinci ne samo u kvaliteti tržišnog nastupa cijelog ovog područja, već se osigurava i prijeko potrebna troškovna efikasnost u sferi promocije i provedbi projekata.

 

Objava Županijske turističke zajednice udružene u cilju razvoja kulturnog i gourmet turizma pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.