Prijava

Vaša prijava

Happy Pili: Ana, Ivana i Jelena izrađuju raznoliku DIY kozmetiku

['diy kozmetika', 'happy pili']

Tri naše sugrađanke, Ana, Ivana i Jelena motivirane blagodatima prirode pobornice su organske kozmetike. Inače poslovno djeluju kao Young Living distibuteri u sklopu čega organiziraju radionice na kojima ljude poučavaju da kontroliraju što koriste od kozmetike i u kućanstvu.

Ova divna trojka, koju možete zapratiti na Facebook stranici ‘Happy pili’ izrađuje raznoliku DIY kozmetiku i tu je na dispoziciji za savjete i ideje, a vlastitu su motivaciju pronašle u potrebi da budu pažljivije i odgovornije prema sebi i svojim bližnjima, te da na taj način osvijeste i ljude oko sebe. Također, brojni su benefiti aromaterapije. Svako eterično ulje je korisno i zdravo za određeni vid naših svakodnevnih potreba, naročito u doba pandemije.

Priča o ‘Happy Pili’ triu…

Foto: Happy Pili/Facebook

Tri mlade i visokoobrazovane mame, Ivana Jurmanović Dandić kao odgojiteljica, Ana Jelekovac Jurkin kao mag. nutricionizma i Jelena Jelekovac Lukac kao pedagog i studentica psihoterapije smo, na prvu se čine kao tri poprilično različita svijeta.

– Znamo se oduvijek s obzirom na to da smo Ana i ja sestre, a Ivana je naša sestrična. Sve tri naginjemo ‘zdravijem’ načinu života, a posebno nas je osvijestila trudnoća i odgovornost koju smo dobile kad smo naše bebe primile u ruke. Mislim da tada većina žena počinje preispitivati što sve unosimo u naš dom te koristimo na sebi i našoj djeci – otkrila nam je Jelena.

Kad su krenule klasične tegobe s djecom, počele su tražiti prirodnu alternativu za određene proizvode i eterična ulja su se nametala kao dobar i kvalitetan izbor. Kako je Ana, s obzirom na struku, poznavala znanstvenu pozadinu koja stoji iza eteričnih ulja, odlučile su zaroniti u taj svijet, koji im je vrlo brzo promijenio kvalitetu života na vrlo jednostavan i efikasan način.

Inače, eterična ulja su u zadnje vrijeme stekla ogromnu popularnost s obzirom na to da su odlična podrška zdravlju. Kako sve više raste svijest o količini otpada koji nastaje kao posljedica konzumerizma i kupovanja široke palete komercijalnih proizvoda, a istovremeno i svijest o potencijalnoj štetnosti sastojaka koji sadrže, sve se više ljudi danas odlučuje na DIY (do it yourself) proizvode.

– Na vrlo jednostavan način zamijenimo brojne komercijalne proizvode te sami izrađujemo proizvode za održavanje kućanstva i osobnu higijenu. DIY proizvodi omogućuju nam da uz par kvalitetnih i prirodnih sirovina napravimo gotovo sve što nam je potrebno u kućanstvu, a pri tome proizvodimo znatno manje otpada, recikliramo staklenu ambalažu, kontroliramo sastav proizvoda i u potpunosti ih prilagođavamo sebi i svojim potrebama – kazala je Jelena.

Nikako nije zanemariv i ekonomski aspekt u cijeloj priči, s obzirom da se na ovaj način štedi na gotovom proizvodu. No, treba paziti da se sva kozmetika radi u higijenskim uvjetima te da se proizvodi adekvatno čuvaju i brzo potroše, s obzirom na to da se puno brže kvare.

– Mi smo se odlučile za Young Living eterična ulja koja su postala dio naše svakodnevnice i, uz pomoć kojih, smo zamijenila brojne proizvode koje smo do tada koristile tako da smo same izrađivale svoje – prirodnije, kvalitetnije i jeftinije. Nakon nekog vremena smo se zajedno odlučile okušati i kao Young Living distributeri s ciljem širenja znanja i iskustva kojeg posjedujemo ljudima oko sebe i kako bi ih potaknule da i sami krenu promišljati o prirodnijim i zdravijim alternativama. Tako je nastao Happy Pili i ubrzo smo krenule s održavanjem make&take radionica – nastavlja Jelena.

O ‘Happy Pili’ make&take radionicama

Make&take radionice koje naše sugrađanke provode često budu ugodna i neformalna ženska druženja uz šalicu čaja ili čašu vina. No, ponekad se tamo nađe i zainteresiranih osviještenih muškaraca.

– Kroz razgovor podijelimo svoja iskustva i znanje o eteričnim ulja i njihovom korištenju u svakodnevnom životu; pričamo kako ih mi koristimo u našim obiteljima te kako izrađujemo prirodnu kozmetiku. Ali, ne ostane sve samo na priči jer svaki naš make&take ima i svoj praktični dio kada izrađujemo npr. maslac za tijelo ili dezodorans koji su potpuno prirodni, ponekad parfem, serum za lice ili roler (mazalicu) za podršku dišnom sustavu, imunitetu i mirnom snu, sve ovisno o potrebama naših sudionika. Uvijek se trudimo ostati u kontaktu s našim sudionicima kako bismo čuli povratnu informaciju i dojmove i zaista smo jako zadovoljne kako je to do sada funkcioniralo – kazala je Jelena.

Reakcije sudionika make&take radionica su zaista pozitivne s obzirom na to da su to lijepa opuštena druženja na kojima se puno razgovara, razmjenjuju iskustva, a svatko dobije i uzorak nekog proizvoda s eteričnim uljima kojeg su zajedno radili i koje potom nose sa sobom doma.

Evo koje sastojke koriste…

Osim eteričnih ulja koji su neizostavni sastojak proizvoda koje izrađuju za sebe, svoje obitelji i najbliže, Ana, Jelena i Ivana često koriste sirovine poput shea maslaca, ekstra djevičanskog kokosovog ulja, hladno prešanog bademovog ili jojobinog ulja.

– Za izradu maslaca za tijelo koristimo shea maslac, kokosovo ulje i eterična ulja. Za balzam za usne koristimo iste sastojke uz dodatak malo pčelinjeg voska. Serum za lice izrađujemo od baznog (npr. jojobinog ili arganovog ulja) i eteričnih ulja. Vrlo jednostavno izrađujemo i vatice za skidanje šminke, vlažne maramice koje su sigurne za primjenu i kod najmlađih te gel za pranje rublja, omekšivač, osvježivač zraka ali i razne proizvode korisne u kućanstvu – otkrila nam je Jelena.

Svi proizvodi u pravilu zahtijevaju par minuta vremena i vrlo su jednostavni za izradu. Vrlo često na početku, mlade mame iz ‘Happy Pili’ od žena imaju prilike čuti kako nemaju vremena da same izrađuju prirodnu kozmetiku, no ipak se na njihovim radionicama uvjere koliko je malo vremena i truda potrebno za tako nešto.

I ne samo to, takvi DIY proizvodi su zaista kvalitetni i personalizirani s obzirom da svatko od nas najbolje poznajemo vlastite potrebe. Pritom je ključna visoka kvaliteta sirovina koje se koriste za izradu.

Aktualna situacija i planovi za budućnost

Aktualna situacija u društvu, COVID-19 i ograničenja na svakom koraku su neminovno utjecala na način rada i organizaciju s obzirom da su ove mlade mame najviše vremena ulagale u make&take radionice i neposredan kontakt s ljudima. Ipak, tijekom svog rada su koristile i druge načine komunikacije.

– Trudimo se održavati edukacije na našoj Facebook stranici Happy Pili, pa često imamo tečajeve preko Facebook-a i Whatsapp-a. S ovim ograničenjima, više smo se usmjerile na takve kanale komunikacije te smo održale i nekoliko radionica preko ZOOM-a. Ipak, veselimo se vremenu kada ćemo se ponovno moći družiti jer atmosfera koja se stvori tijekom naših make&take-ova je zaista nešto posebno – otkrila nam je Jelena.

COVID-19, potresi i događanja zadnjih godinu dana zaista su nas sve pošteno pomaknuli iz naše zone sigurnosti i poznatog. Nekome manje, nekome više, ali svima su nam ove situacije značajni izazovi koji nas potiču da aktiviramo što više dostupnih resursa za osnaživanje i očuvanje prije svega mentalnog i psihičkog zdravlja.

– Upravo smo u tome pronašle dodatni motiv za svoj rad i djelovanje s obzirom da eterična ulja nisu samo kvalitetna podrška očuvanju našeg fizičkog zdravlja, već i predivna podrška očuvanju psihičkog zdravlja i balansa. O tome nam svjedoče zapisi stari više tisuća godina. Mi vjerujemo da ono što stavljamo na sebe (isto kao i u sebe) treba biti podrška održavanju našeg zdravlja i kvalitete našeg života, što nažalost proizvodi koje koristimo to često nisu – nastavlja Jelena.

Osim spomenutih događanja, svjedoci smo i sve većoj pojavnost raznih poremećaja koji su uzrokovani određenim disbalansom u organizmu. Postoje razne aplikacije kojima vrlo jednostavno i brzo možete provjeriti sastav proizvoda koje koristimo, kao primjerice Ingredio Beta, a koju možete skinuti na svoje pametne telefone.

– Radi zdravlja vas samih, vaših obitelji i naše planete Zemlje, pozivamo vas da se i vi, kroz biranje prirodnih proizvoda, samostalnu izradu proizvoda i recikliranje ambalaže, odlučite na promjenu navika i pridružite nam se. Ako trebate podršku, slobodno nam se javite – kazale su Ana, Ivana i Jelena iz ‘Happy Pili’.

Objava Happy Pili: Ana, Ivana i Jelena izrađuju raznoliku DIY kozmetiku pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.