Prijava

Vaša prijava

Antistres terapija: Blagodati iz prirode koji ublažavaju nervozu i opuštaju tijelo

['čajevi za opuštanje', 'umirujući napitci']

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako se dogodio jaki potres u Petrinji, a mnogi od nas još uvijek trzaju na svako podrhtavanje, ponekad i na tzv. ‘fantomske’ potrese’. Ne nosi se svatko sa stresom na isti način, neki su otprije razvili odgovarajuće im metode za opuštanje, no velika većina ljudi nažalost prvo rješenje vidi u lijekovima za smirenje. Bacili smo se u potragu te pronašli ljekovite napitke i bilje koje uvelike pomaže u misiji ponovne uspostave psihičke ravnoteže.

Mi smo se odlučili pronaći nekolicinu prirodnih rješenja…

Kamilica
Najpoznatije prirodno sredstvo za smirenje s dokazanim umirujućim djelovanjem. Ako ste često pod stresom vrijeme je da se okrene iznenađujućem djelovanju kamilice. Ova biljka je odavno poznata kao opuštajuće, smirujuće sredstvo. Naime, sadrži tvari koje utječu na iste dijelove mozga poput lijekova za anksioznost. Osim što pomaže u smirivanju tjeskobe, čaj od kamilice ublažava menstrualne bolove i želučane tegobe.

Zeleni čaj
Zeleni čaj obiluje amino kiselinom koja se naziva L-teanin i koja ima umirujuće djelovanje. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Functional Foods, uzimanje 200 miligrama L-teanina prije ispita pomoglo je studentima koji su skloni panici i tjeskobi da zadrže smirenost.

Čaj od lipinog cvjeta

Foto: Unsplash

Iako nije popularna kao spomenute biljke, lipa nas mnoge podsjeća mirisom na djetinjstvo i čaj koji se pio kod bake. Lipa je poznata kao prirodni sedativ jer ima umirujući učinak, pa pomaže protiv nervoze, glavobolje i nesanice. Prije konzumacije se posavjetujte s liječnikom ako ste trudnica. Najbolje je uzimati napitak od ove ljekovite biljke dva do tri puta dnevno, kako biste se dobro pripremili za noćni odmor i regulirali visoki krvni tlak.

Hmelj
Poznat je kao važan sastojak piva, no mnogi ne znaju da ima umirujući učinak na organizam. U kombinaciji s kamilicom i mentom, hmelj (u obliku čaja ili tinkture) može biti vrlo učinkovit protiv tjeskobe, a pomaže i u uspavljivanju. Prije primjene, posavjetujte se s liječnikom ukoliko uzimate bilo kakve lijekove jer hmelj može imati interakcije s nekim lijekovima.

Čista voda

Voda za piće u svom najčišćem obliku također može suzbiti anksioznost i strahove. Kada je organizam dehidriran, oslobađa se hormon stresa kortizol, što signalizira tijelu da se nalazi u opasnoj situaciji ili u stanju nesigurnosti. Nije slučajno što se tijelo sastoji od 60 posto vode koju konstantno izlučujemo znojenjem i mokrenjem. Da bi se to nadoknadilo, potrebno je unijeti nazad dovoljno tekućine. Bilo čistom vodom, bilo čvrstom hranom koja opskrbljuje tijelo s oko 750 mililitara vode.

Matičnjak
Kao prirodno sredstvo protiv stresa i tjeskobe matičnjak se koristi još od srednjeg vijeka. Ima sedacijsko djelovanje, ublažava grčenje mišića te je učinkovit protiv nesanice. Može se uzimati u obliku čaja, u kombinaciji s drugim biljkama ili u obliku tableta i tinkture, no važno je ne pretjerivati: nekolicina istraživanja je pokazala da u prekomjernim dozama može potencirati tjeskobnost umjesto da je ublaži.

 

Objava Antistres terapija: Blagodati iz prirode koji ublažavaju nervozu i opuštaju tijelo pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.