Prijava

Vaša prijava

FOTO Vatrogascima i KUD-ovima sredstva za ovu godinu nisu smanjena

['ugovori za kulturu', 'ugovoti za vatrogastvo', 'Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice', 'Zajednica kulturno umjetničkih društava grada Velika Gorica']

Jutros je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar u Gradskoj upravi Grada Velike Gorice uručio Ugovore o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i Zajednice kulturno umjetničkog društva i Vatrogasne zajednice.

Sredstva za kulturu i vatrogastvo nisu se smanjivala

 

Unatoč tome kako je tekla prethodna godina, za kulturu i vatrogastvo, iznos sredstava ostao je isti, pa će se tako Zajednici kulturno-umjetničkih društava i ove se godine dodijeliti milijun i 450 tisuća kuna, a Vatrogasnoj zajednici 2,3 milijuna kuna.

– Teška je godina iza nas, no entuzijazam i emocije nisu izostajale unatoč pauzama i poteškoćama koje su nas sve skupa zadesile. Kulturna baština našeg područja je opstala sa preko 1500 članova. Moram napomenuti kako nismo smanjivali sredstva, stoga će se za kulturu i ove godine izdvojiti milijun i 450 tisuća kuna. Također, jedno veliko hvala, ne samo za ljudskost, već i za volonterstvo Vatrogasne zajednice, jer protiv prirode se teško boriti. U nekoliko tjedana 624 opasna dimnjaka su bila sanirana, a da ne spominjemo ostale intervencije. Prijateljstva s drugim društvima uvelike su olakšala cijeli proces. Intencija je da, ukoliko ne bude elementarnih nepogoda bude došlo do povećanja sredstava DVD-ovima, jer bez vas ne bi bilo moguće tako efikasno i brzo riješiti sve što nas je snašlo – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Dodijeljena sredstva vatrogasci će iskoristiti za nabavu opreme i vozila

Dodijeljena sredstva vatrogasci namjeravaju uložiti u opremu kako bi još efikasniji. Inače, Vatrogasna zajednica broji oko 400 operativnih članova koji zanemare privatne obaveze te svoje slobodno vrijeme stave na dispoziciju potrebitima.

– Svjestan sam loše situacije zbog krize i korone koja nas je sve zatekla, te nam puno znači što nisu smanjena sredstva za ovu godinu. Moram priznati da nam je svaka kuna dobrodošla jer nam nedostaje opreme. Sredstva koja su nam dodijeljena ćemo opravdati u potpunosti, u tijeku je nabava osam pick-up vozila koja ćemo podijeliti našim DVD-ima da budu još operativniji, te jedno mini navalno vozilo za Bukevski Strmec budući da je malo udaljenije. Ovim putem posebno želim zahvaliti našim operativnim članovima koji u svoje slobodno vrijeme idu s nama na intervencije, naročito u ovim teškim vremenima – istakuo je predsjednik Vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić.

Intenzivno se radi na očuvanju kulturne baštine i tradicije

Zajednica kulturno umjetničkog društva grada Velike Gorice broji preko 1500 aktivnih članova u 80-ak sekcija. Iako  su im aktivnosti svedene na minimum, rade na očuvanju kulturne baštine kroz otkup narodnih nošnji i opremanje prostorija gdje će se nošnje čuvati kako ne bi otišle u zaborav.

– Fokusirali smo se na otkup nošnji, nabavu garderobnih ormara i ormara za instrumente kako bi, kad prođe ova situacija okupili što veći broj djece i stariji, koji mogu doprinijeti da se naša, i tradicijska i moderna kultura prezentira široj javnosti. Mnogi mladi ljudi pitaju kad će ponovo krenuti probe, a potom i nastupi – kazao je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice Vladimir Štarkelj.

 

 

Objava FOTO Vatrogascima i KUD-ovima sredstva za ovu godinu nisu smanjena pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.