Prijava

Vaša prijava

Pokrenuta je peticija za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta

['peticija', 'seksualno obrazovanje']

Sveobuhvatno seksualno obrazovanje u okviru obrazovnog sustava jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja“, smatraju kreatori peticije za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta.

Nacionalna kampanja ‘Nisam tražila’ razotkrila je razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja na svim instancama našeg društva. Kreatori peticije smatraju kako upravo to pokazuje dva ključna problema – nekažnjavanje seksualnog nasilja i nedostatke sustava prevencije. 

U našem sistemu ne postoji pristup sustavnom i sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju u školama. “To podrazumijeva programe koji promiču informiranost, usvajanje pozitivnih stavova i vrijednosti, kod mladih razvijaju poštovanje socijalnih i seksualnih odnosa i odgovorno ponašanje. Svjetske evaluacijske studije ovih programa utvrdile su da ti nastavni programi imaju pozitivan učinak na seksualno i reproduktivno zdravlje mladih tako što smanjuju rizike neplaniranih trudnoća i infekcija spolno prenosivih bolesti.“, navode u peticiji.

Više od 80% mladih podupire ideju

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RECI.HR (@reci.hr)

Trenutno postoji oblik zdravstvenog obrazovanja u vidu premetne teme Zdravlje, no taj se program u mnogim školama ne provodi. Za sada su istraživanja pokazala da više od 80 posto mladih i preko 70 posto njihovih roditelja podupire ideju školskog programa seksualne edukacije. “Posljednje nacionalno istraživanje mladih o seksualnoj edukaciji govori da 83,8 posto mladih smatra kako bi seksualnu edukaciju trebalo uvesti u hrvatske škole, a kao dva najvažnija razloga navode usvajanje znanja o spolno prenosivim infekcijama i zaštiti i prepoznavanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja i zaštiti.

Peticiju je pokrenuo portal Reci.hr uz podršku inicijativa Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, RODA – Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne – grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri…

Peticiju možete pronaći i potpisati OVDJE.

Objava Pokrenuta je peticija za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.