Prijava

Vaša prijava

Hrvatska pošta ima nove obavijesti za primatelje čiji paketi ne stanu u sandučić

['hrvatska pošta', 'pošta']

S obzirom na brojne prigovore i nezadovoljstva s poslovanjem Hrvatske pošte, osmislili su nove obavijesti koje za cilj imaju jasno navesti način i mjesto isporuke pošiljke.

Radi se o obavijestima koje su namijenjene za one pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov kućni kovčežić (sandučić, kaslić) ili za njih nije plaćena dostava na adresi. Kako navode iz HP-a, njihova će se isporuka obavljati, kao i dosad, u poštanskom uredu.

Ako stane u sandučić, bit će uručeno na adresu

Novi izgled obavijesti

Tu se radi najčešće o artiklima koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/dostavu na ruke korisnika. Ukoliko dimenzije sandučića dopuštaju da se paketi bez oštećenja mogu dostaviti, oni će biti uručeni na adresu.

Za one koji ne stanu, navode ovo: “Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora na kovčežićima. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispijeću pošiljke.”

Pošiljke iz Kine mogu putovati mjesecima

Zbog nezadovoljstva građana i situacija s pošiljkama izvana, HAKOM je napravio inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da podatci o statusu pošiljke koje AliExpressa šalje korisnicima nisu točni. “U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem našeg sustava za praćenje (https://posiljka.posta.hr), to znači da je riječ o običnoj pošiljci.”, navode iz Hrvatske pošte.

Također navode da se pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci, te će uskoro biti otpremljene primateljima.

Objava Hrvatska pošta ima nove obavijesti za primatelje čiji paketi ne stanu u sandučić pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.