Prijava

Vaša prijava

Danas je Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao

['bicikliranje na posao', 'međunarodni dan biciklom na posao', 'udruga sindikat biciklista']

Udruga “Sindikat biciklista” poziva građane i građanke Zagrebačke županije i cijele Hrvatske da danas sjednu na bicikl, išli na posao ili se rekreativno napravili đir po kvartu i okolici jer se obilježava Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao!

Ako i ne biciklirate cijelu zimu, barem 12. veljače sjednite na bicikl na putu do posla ili škole i pokažite sebi i drugima da se ipak može! Pridružite se akciji registracijom na ovu stranicu i obvežite se da ćete barem danas, bez obzira na vremenske uvjete, biciklirati na posao ili u školu ili iz nekog drugog razloga.

– Inicijativa međunarodnog prijateljskog natjecanja među gradovima, državama iorganizacijama pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Po običaju, možda nas u ranim jutarnjim satima sretnete na nekom punktu kako dijelimo poklone zimskim biciklistima i biciklisticama. Stavite svoj grad na svjetsku kartu – kazali su iz udruge Sindikat biciklista.

Unatoč hladnom vremenu i pandemiji, bicikliranje je poželjni oblik gradske i prigradske mobilnosti jer pomaže u održavanju fizičke distance, smanjuje pritisak na javni prijevoz i smanjuje gužve te doprinosi sveopćem zdravlju i zdravlju zajednice. Osim toga, očekivani rezultat inicijative je da će se barem neki, koji prvi puta pokušaju zimi koristiti bicikl, ohrabriti i nastaviti voziti zimi,odnosno cijele godine.

– Bicikliranje zimi nije nikakav bauk: potrebno se slojevito obući, no ne predebelo jer se vrlo brzo zagrijemo – kapa, šal i rukavice te malo dobre volje ujutro. Također, budući da su dani kratki, potrebno je u uvjetima smanjene vidljivosti i noću upaliti prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo kako bismo bilividljivi drugim sudionicima u prometu – pozivaju iz Sindikata biciklista.

Savjete za bicikliranje zimi možete pronaći na njihovoj web stranici. Ovim putem apeliraju i na zimske službe kako se i biciklom ide na posao.

– Pozivamo zimske službe na čišćenje biciklističkih prometnih površina, te da ih se ne koristiti za odlaganje počišćenog snijega. Također pozivamo lokalne vlasti da osiguraju alternativne pravce za bicikliste i pješake uslijed rekonstrukcija prometnica ili opasnosti od pada predmeta sgrađevina – poručili su za kraj iz Sindikata biciklista.

Možete se pridružiti i eventu na facebooku ukoliko je danas bicikl vaš odabir na putu do željenog odredišta. Kako biste potaknuli i druge, objavite svoje fotografije bicikliranja na posao na svojim profilima društvenih mreža uz hashtagove: #winterbiketoworkday i #winterbiketoworkdayZG ili #winterbiketoworkdayHR

Objava Danas je Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Prometna policija najavila nove akcije

ZET na meti: Lažni profili nude lažne godišnje karte