Prijava

Vaša prijava

Danas počinje korizma: Hoćete li se u odreći užitaka?

['Čista srijeda', 'Korizma', 'Pepelnica']

Danas je Pepelnica, dan potpuno suprotan jučerašnjem fašniku koji nas opominje da je vrijeme da skinemo maske sa lica i duša. Pepelnicom započinje Korizma, razdoblje od 40 dana pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Pepelnica je dobila ime po tome što na današnji dan svećenik u crkvi ljude posipa pepelom. U nekim crkvama svećenik vjernicima pepelom stavlja znak križa na čelo. Posipanje pepelom ima simbolički značaj i podsjeća nas na poniznost i pokoru, na obraćenje i čišćenje od grijeha, zato je nazivamo još i Čista srijeda. Simbolika pepela je i u riječima: „prah si, u prah ćeš se vratiti“, zapisana u Knjizi postanka. Podsjeća sve kršćane koji žive u vjeri da je život na zemlji kratak i da je sada vrijeme da se okrenemo Bogu.

Na dan Pepelnice za kršćane Rimokatoličke vjeroispovijesti zapovjedani je post i nemrs, što znači da toga dana svi vjernici od 18. do navršene 60. godine starosti moraju postiti. Prema katekizmu Rimokatoličke crkve, za vrijeme posta smije se samo jednom u danu pojesti puni obrok i to ne smije biti meso životinja koje žive na kopnu. Piti se smije samo „ono piće koje žeđ gasi“, što bi značilo voda. Nemrs znači da se može više puta do sita najesti, ali hrana koja se toga dana jede ne smije biti masna.

Zašto se odričemo?

Neki vjernici današnji post i nemrs održavaju i sljedećih 40 dana Korizme. Kako bi se pripremili za Uskrs, Rimokatolici se u Korizmi odriču raznih stvari. U današnje vrijeme to je postalo svojevrsni trend pa se čak i ljudi drugih vjera, a ponekad i ateisti, odriču raznih svakodnevnih užitaka. Tako je danas moderno odreći se gledanja televizije, interneta, facebook-a, mobitela, mesa, slatkiša, kolača, kave i ono što je „najpopularnije“, odreći se cigareta. Mnogi se, također, odlučuju odreći i nekih nevažnih sitnica, koje im zapravo ne predstavljaju neku važnost u svakodnevici.

Smisao odricanja je da razmislimo o sebi i o svom odnosu prema Bogu, prema bližnjima i prema samome sebi te da to odricanje ima neki cilj. Ono nas potiče da razmislimo o stvarnim vrijednostima u našom kršćanskom životu te ima za cilj približiti nas Bogu svakoga dana.

Odricanjem nečega što nam je inače važno te uzima značajan udio vremena u našim životima, predstavlja žrtvu koju smo spremni podnijeti kako bismo suosjećali sa Kristovom patnjom, te kako bismo oslobodili vrijeme da promišljanje o Bogu i našem odnosu s Njim i bližnjima.

Odricanje zbog mode i samo zato što to i drugi rade, nema nekog dubljeg značaja. Umjesto mode odricanja od sitnica, ovaj put odreknimo se grijeha.

Tekst: Dario Drvodelić

Objava Danas počinje korizma: Hoćete li se u odreći užitaka? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.