Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Joanne Harris: Čokolada

['Joanne Harris', 'knjiga tjedna']

Ovo je knjiga koju bismo mogli preporučivati uvijek iznova, a nekako nam uvijek padne na pamet baš početkom Korizme, u doba najmasovnijeg godišnjeg posta. Iako nas je karnevalsko veselje ove godine zaobišlo pa imamo osjećaj da se baš i nemamo čega odricati, mnogi će se ipak odreći nečega čemu inače ne mogu odoljeti.

Za mnoge će to biti upravo slastice na čelu sa svima obljubljenom čokoladom. No u svijetu knjiga i čitanja sve je moguće, pa dok tjelesno postite, nema razloga da se ipak ne zasladite pokojom književnom poslasticom!

“Došli smo na vjetru karnevala. Puhao je za veljaču neuobičajeno topao vjetar natopljen vrućim, masnim mirisom palačinki, kobasica i vafli posutih šećerom u prahu što su se pekli na vrućim pločama odmah uz cestu…“

Od prve rečenice jasno je s čime ovdje imamo posla – s knjigom za gurmane, romantičare i melankolike te sve zaljubljenike u čokoladu i lijepu književnost.

Nemirna Vianne Rocher doseljava u francuski gradić Lansquenet sa svojom šestogodišnjom kćerkom Anouk i otvara malu čokolateriju. Čini se da je Vianne u stanju spraviti čokoladne slastice po svačijem ukusu, pa iako mještani, na čelu sa mjesnim župnikom, u početku zaobilaze slasni dućan koji ih svejedno mami, s vremenom će poneki početi krišom svraćati i kušati te čokoladne divote. Osim toga, Vianne ima i određen dar da svojom ljubaznošću i blagim i nenametljivim pristupom otopi suzdržana srca ljudi. Situacija se dodatno komplicira kad se na rijeci uz gradić utabori grupa riječnih Cigana, lutalica u kojima i sama Vianne prepoznaje sebe kakva je nekada bila. Mještani izbjegavaju svaki kontakt s njima, svi osim Vianne koja im poželi dobrodošlicu u svom lokalu. Šutljivi Ciganin Roux možda je jedini kome ona ne može odrediti savršenu slasticu, ali možda je upravo zbog toga on pravi čovjek za nju. Istovremeno župnik Reynaud tvrdoglavo provodi vlastitu kampanju i protiv čokolaterije i protiv ljudi s rijeke, no dok slušamo njegov dio priče, saznajemo da je zapravo on taj koji se neprestano bori s vlastitim demonima i nemirima.

Natopljen vrelim mirisom čokolade, roman o slastičarki Vianne Rocher koja u uspavanom francuskom gradiću otvara ljupku chocolaterie, probudit će i vaša osjetila gotovo okusljivim opisima čokoladnih slastica. Istovremeno će vam otvoriti oči o tome čega se zapravo najvažnije odreći, i to ne samo u korizmenom vremenu.

Pripremila: Ivana Grubačević

Objava KNJIGA TJEDNA Joanne Harris: Čokolada pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.