Prijava

Vaša prijava

FOTO Održana večer ljubavno poezije uz glazbenu pratnju Lidije Bajuk

['dubravko ivančan', 'erotski haiku', 'ivan ivančan', 'Lidija Bajuk', 'ljubavna lirika', 'večer poezije']

Sinoć se u dvorani Galženica održala večer ljubavne lirike Dubravka Ivančana uz predivne melose Lidije Bajuk. Na večeri stihova i glazbe “Dodir ljubavi” sudjelovao je Ivan Ivančan, dugogodišnji umjetnički voditelj Ansambla Lado, nećak pokojnog spisatelja, koji je čitao stihove svog strica kojeg je iz milja nazivao Daco.

Nalazimo se u mjesecu zaljubljenih, Valentinovo je par dana iza nas, zato danas čitamo stihove mog pokojnog strica, hrvatskog pjesnika Dubravka Ivančana. Šetnju njegovom ljubavnom lirikom započeli smo iz zbirke Amor koja je izdana prije točno pola stoljeća.”, govori nam Ivan Ivančan.

Izbor iz zbirke objavljene prije pola stoljeća

Nešto manji broj posjetitelja, s obzirom na epidemiološku situaciju, mogao je uživati u izboru stihova iz prve knjige ljubavne lirike „Amor“  koja je izdana 1971. godine. Bile su tu brojne ljubavne pjesme te ljubavno-erotski haiku koji je odlično popratila etno glazbenica Lidija Bajuk.

Dubravko Ivančan je jedan od istaknutijih, ali i najplodnijih pisaca haiku poezije u Hrvatskoj. Dio njegovih radova je ukoričio upravo njegov nećak. “Kada sam putovao po svijetu znao sam ulaziti u brojne knjižare. Svaka od njih u ćošku imala je dio za čitanje. Tada sam naišao na japansku poeziju i zamijetio ljubavni haiku. Tog časa se u meni upalila lampica. Tada sam radio na ostavštini strica, na njegovih dvije tisuće objavljenih i sedamsto neobjavljenih haiku pjesama, sjetio sam se da je velik dio njih upravo ljubavne tematike. Tada sam to želio staviti između korica i to se i dogodilo prije godinu dana. Tada je izašla knjiga Ljubavni dodir.“, govori Ivan Ivančan.

Ugodnu večer je upotpunila etno umjetnica, pjesnikinja, književnica, glazbenica i etnologinja Lidija Bajuk koja je izvela neke od najljepših ljubavnih balada sjeverozapadne Hrvatske čije su melodije posjetiteljima dugo nakon izlaska iz Doma kulture ostale u ušima.

Objava FOTO Održana večer ljubavno poezije uz glazbenu pratnju Lidije Bajuk pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.