Prijava

Vaša prijava

Velikogoričan Tomo Vega kroz novu ulogu progovara o pomoći žrtvama nasilja

['nasilje u obitelji', 'previct', 'tomislav odžić', 'tomo vega']

Nasilje u obitelji, nasilje na ulici, nasilje u vezama.. nažalost, okruženi smo takvim situacijama na svakodnevnoj razini, a mnoge žene i muškarci u našoj blizini trebaju pomoć. Često nismo niti svjesni kroz kakve probleme netko prolazi.

S tim razmišljanjem stvorena je i kampanja “Promicanje prava europskih žrtava” PREVICT koja ima cilj informirati širu javnost o postojanju usluga podrške žrtvama i potaknuti žrtve da dođu do tih usluga. Ovog tjedna objavili su i emotivan i poučan video u kojem ulogu ima i Goričanima dobro poznati – Tomislav Odžić poznat kao Tomo Vega. Iako je u ovom videu u ulozi negativca, također promiče nužnost prevencije nasilja.

Kada mi je redateljica Peta Milan ponudila ulogu u ovom projektu, nisam dvojio ni sekunde jer sam sam bio svjestan koliko je ovaj projekt važan. Meni osobno je bio izazov ući u ulogu supruga zlostavljača jer to je skroz u suprotnosti mog karaktera. Morao sam isključivo ekspresijom lica i držanjem tijela prikazati lik kojeg glumim i drago mi je da sam u tome uspio. Oni koji me poznaju znaju kakav sam i da nikada ne bih digao ruku na ženu ili bilo koga drugoga zato što je slabiji i/li drugačiji. Ponekad ljudi doživljavaju glumce kroz prizmu lika kojeg glume i samo se nadam da me neće neka gospođa pljunuti na ulici kada se kampanja počne prikazivati na televiziji.”, govori nam Tomo kroz smiješak.

Cilj je informirati širu javnost o uslugama podrške žrtvama

Ova kampanja provedena je s osam partnera iz šest različitih zemalja, a cilj je da pruži prilagođene informacije o uslugama podrške za procijenjenih više od 4,5 milijuna žrtava zločina u šest zemalja. Cilj kampanje je informirati širu javnost o postojanju usluga podrške žrtvama i potaknuti žrtve da dođu do tih usluga.

Transcedent Media Capital je produkcijska kuća koja stoji iza ovog projekta pod redateljskom palicom Pete Milan. Ulogu Ane igra profesionalna kazališna, filmska i televizijska glumica Ivona Tomiek, dok njezinog supruga zlostavljača igra Velikogoričan Tomo Vega (Tomislav Odžić).

Hrvatska priča ”Ja sam Ana” se odnosi na obiteljsko nasilje kojeg ima sve više, po mom mišljenju. Živimo u vremenu epidemije i učestalih potresa što bitno utječe na naše mentalno zdravlje. Ako to uzmemo u obzir kao i vrijeme provedeno doma, zamislimo se kako je živjeti s nasilnikom koji puca svako malo. Žrtve nasilja se osjećaju bespomoćno i ne znaju kako izaći iz tog ”limba pakla”, pogotovo kada se u javnom prostoru pojavljuju izjave poput ”Tako vam je to u braku”. Ne zaboravimo da je svako nasilje jedno od najtežih oblika kršenja ljudskih prava i nije samo unutar obitelji. Tu postoji cijela ”paleta” nasilja i ja osobno osuđujem svako od njih. Volio bih da nasilja nema i ne moramo svako malo podsjećati javnost da se zlostavljanje događa i u našoj bližoj okolini.”, dodaje Tomo.

Ako ste žrtva zločina u Hrvatskoj, kontaktirajte Udrugu za Podršku žrtvama i svjedocima OVDJE. Više informacija o nacionalnoj kampanji u Hrvatskoj pronađite OVDJE. Video u kojem glumi i naš sugrađanin pogledajte u nastavku.

Objava Velikogoričan Tomo Vega kroz novu ulogu progovara o pomoći žrtvama nasilja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.