Prijava

Vaša prijava

FOTO Nasip kod oteretnog kanala Odra prekopale krtice

['Hrvatske vode', 'krtice', 'nasip', 'oteretni kanal odra']

Svakodnevnom šetnjom nasipom kod oteretnog kanala Odra mnogi su mogli primijetiti sve veći broj iskopa krtica. Na nekim područjima je čitava površina nasipa u potpunosti prekopana što je izazvalo zabrinutost kod nekih građana.

Ispitali smo što o tome kažu iz Hrvatskih voda. Navode kako razloga za brigu nema jer su nasipi pod svakodnevnim nadzorom vodočuvara i inženjera. “Licencirana tvrtka s kojom imamo ugovor za pružanje usluge održavanja sa svojim je djelatnicima konstantno na terenu.”, govori nam Tomislav Gazić iz Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Zagrebačko prisavlje”.

Studija pokazala da krtice ne kopaju duboko

Ova pojava nije nova te kako navode, krtice su neizbježna pojava na nasipu i one osim vizualnog izgleda pokosa ne narušavaju njegovu sigurnost i stabilnost. “Prije više godina naručena je studija vezano pojavu krtica na nasipima koja je pokazala da krtice ne kopaju svoje nastambe duboko u nasip već se zadržavaju površinski u sloju humusa gdje je i njihova hrana, kišne gliste i kukci.“, dodaju.

Prije je bila praksa da se krtice uništavaju i tjeraju raznim dratizacijskim sredstvima, no danas je to zabranjeno i iste su pod zaštitom na crvenoj listi ugroženih vrsta. “Pokazalo se da njihov broj kad se namnože najbolje reduciraju prirodni neprijatelji lisice i ptice grabljivice.”

Navode i kako za nasipe nisu problem krtice, ali bi moglo biti problema kad bi se u njih nastanili jazavci, dabrovi, lisice i nutrije.

Objava FOTO Nasip kod oteretnog kanala Odra prekopale krtice pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.