Prijava

Vaša prijava

Konzumirajte ovo voće i povrće ako želite ‘pucati’ od zdravlja tijekom veljače

['sezonsko voće i povrće']

Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima i raznim povoljnim tvarima na vrhuncu sezone. Sezonsko voće i povrće uvijek su najbolji izbor, jer osim što je cjenovno najpovoljnije, najbogatije je zdravim nutrijentima i najmanje tretirano nepoželjnim sredstvima.

Upravo iz tog razloga je dobro znati kada dozrijeva određeno voće i povrće, iako su u 21. stoljeću mnoge namirnice dostupne tijekom cijele godine.

Sezonsko voće veljače

Iako je zima “mrtvo” razdoblje za brojne plodove, veljača ipak donosi obilje ukusnog i zdravog voća. Doznali smo i kojeg…

Kivi

Kivi je prepun antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego naranča i drugi citrusi. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. Brojne su zdravstvene prednosti, naime, sprječava nastanak astme i raka debelog crijeva, dobar je za vid i srce, ublažava simptome depresije i još mnoge druge blagodati.

Grejp

Grejp je izvrstan izvor vitamina C, zbog kojeg nosi titulu snažnog zaštitnika imuniteta. Osim toga, ovaj vitamin brine o zdravlju srca te pomaže u liječenju astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Plodovi grejpa obiluju i vitaminom A koji je neophodan za zdrav vid, rast i razvoj kostiju. Osim što stimulira metaboličke procese, grejp zahvaljujući kaliju i enzimima u svom sastavu u značajnoj mjeri potiče sagorijevanje masnoća, stoga i zdravo mršavljenje.

Kruška

Kruška je odličan izvor topivih vlakana. Sadrži vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Upravo je ova voćka bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrži kalcij, klor, željezo, magnezij, natrij i sumpor. Sadrži i pektin koji učinkovito smanjuje razinu lošeg kolesterola.

Sezonsko povrće veljače

 

Sezonska hrana je prirodno bogata upravo onim hranjivim tvarima koje nas štite od karakterističnih bolesti tih razdoblja, a povrće je neizostavan sastojak mnogih variva, rižota, juha i salata.

Cikla

Sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Bogata je vitaminom C, željezom i magnezijem. Obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom. Cikla može poslužiti kao salata. Također možete pripremati juhe, priloge, sokove ili pak kolače…

Brokula

Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula može usporiti oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Ovo povrće sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C nego naranča pa jača obrambenu sposobnost organizma. Osobito je dobro uključiti brokulu u prehranu tijekom trudnoće.

Rikola

Ovo je jedna od najpristupačnijih namirnica. Raste na gotovo svim travnatim površinama. Sadrži jako malo zasićenih masnih kiselina. Odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Također obiluje folnom kiselinom, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem i manganom.

Od spomenutog voća i povrća, u veljači je dobro konzumirati i druge citruse poput naranče i limuna, a od povrća je sezona još i za kelj pupčar, zelenu salatu, špinat, poriluk, celer, korabicu, peršin i repu. Čini se da zima ipak ima svoje adute, stoga preporučujemo da krenite u potragu i ‘naoružajte se’ prirodnim imunomodulatorima kako biste bili otporniji i energičniji, spremni za doček mnogima omiljenog godišnjeg doba – proljeća!

Objava Konzumirajte ovo voće i povrće ako želite ‘pucati’ od zdravlja tijekom veljače pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.