Prijava

Vaša prijava

Evo kako isključiti ‘skrivenu’ aplikaciju na pametnom telefonu koja prati gdje se krećete

['internet sigurnost', 'online sigurnost', 'pametni telefoni', 'postavke privatnosti']

Posljednjih godina ideja privatnosti u digitalnom svijetu u najboljem slučaju djeluje utopistički. Naši ‘pametni uređaji’ sve više i više prate nas na raznorazne načine, uključujući neke za koji nam nikada ne bi pali na pamet. Ovo se odnosi ponajprije na ljubitelje iOS operativnog sustava, vlasnike popularnih iPhone i iPad uređaja.

Čak i bez pomoći aplikacija poput Facebooka, vaš iPhone radi ‘dobar’ posao u tome! Istražili smo kako pristupiti tajnoj karti koja vas prati gdje god idete, kao i upute kako istu onemogućiti.

Jeste li se ikad pitali kako vaš iPhone automatski povlači upute kako ćete stići na posao kad uđete u auto ili upute kako se vratiti kući kad ste gotovi s poslom? To nije samo dio lokacijskih usluga, već odvojene aplikacije koja se zove “Značajne lokacije (Significant Locations).

Evo kako joj možete pristupiti i ugasiti tu opciju

Pratite ove upute i uspješno ćete isključiti odvojenu aplikaciju ‘Značajne lokacije’ u svega par koraka…

  • Otvorite postavke
  • Odaberite opciju “Privatnost”
  • zatim kliknite na “Lokacijske usluge”
  • Odaberite “Sistemske usluge”
  • Kliknite na “Značajne lokacije” (Significant Locations”)

Nakon što unesete vašu lozinku ili otvorite vaš telefon s FaceID-u, vidjet ćete listu lokacija koje ste posjetili. Neke će vam se učiniti čudne, ali to je zato što lokacije nisu uvijek precizne. Kad kliknete na mjesto, otvorit će se stranica s više detalja, uključujući mapu koja pokazuje gdje ste bili. Možete urediti svaku lokaciju kako više ne bi bila spremljena u vašem telefonu. Kako biste to učinili, kliknite na grad na kojem ste bili i potom tipku “Edit” u gornjem desnom uglu. To će kreirati crveni krug kraj lokacije na koji možete kliknuti i maknuti je.

Ako želite potpuno isključiti “Značajne lokacije”, jednostavno morate odvrtiti na vrh stranice s popisom lokacija i kliknuti na zeleni gumbić u desnom vrhu stranice, piše Businessinsider.

Objava Evo kako isključiti ‘skrivenu’ aplikaciju na pametnom telefonu koja prati gdje se krećete pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Poraz u Splitu