Prijava

Vaša prijava

VATROGASCI SAVJETUJU Kompostirajte, ne palite biljni otpad!

['spaljivanje biljnog otpada', 'vatrogasci savjetuju']

Dolaskom sunčanih i toplijih dana koji uvelike najavljuju proljeće, posvuda možemo vidjeti kako se uređuje okoliš. Tako su i iz VG Komunalca obišli vrijedne ekipe koje rade na uklanjanju bolesnih i potencijalno opasnih stabala u našem gradu.

Foto: VG Komunalac

No, dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi požari uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za građane.

Vatrogasci: Kompostirajte, ne palite biljni otpad!

Vatrogasci savjetuju, ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje umjesto kompostiranja, nužno je da postupaju sukladno odluci grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

Prije nego se odlučite na spaljivanje, poslušajte ove savjete:

  • vatru ne palite za vjetrovita vremena
  • za vrijeme sušnih razdoblja
  • u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve
  • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
  • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
  • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
  • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja

– Osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi, a posebno apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad –  kazali su vatrogasci.

Podsjećamo, sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva) te postupati u skladu s uputama. Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

 

Objava VATROGASCI SAVJETUJU Kompostirajte, ne palite biljni otpad! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.