Prijava

Vaša prijava

Općine Pokupsko, Kravarsko i Orle potpisale sporazum o uvođenju širokopojasnog interneta

['širokopojasni internet', 'Zagrebačka županija']

Na inicijativu načelnika općine Pokupsko, nekoliko općina iz Zagrebačke županije, ali i Sisačko – moslavačke županije, uključujući Pokupsko, Orle i Kravarsko, dobit će širokopojasni internet, koji je iznimno potreban u današnje vrijeme i vrijeme korone.

Načelnik općine Pokupsko motivaciju u ovoj inicijativi pronašao je vođen činjenivom da svi u Europskoj uniji trebaju imati jednak pristup informacijama, do kojih se u 21. stoljeću dolazi putem kvalitetne internet veze.

– Ovaj europski projekt ‘težak’ je između 70 i 80 milijuna kuna. Nadamo se da će nam uskoro brži internet olakšati svakodnevne poslove. Potaknula me činjenica kad su naša djeca počela pohađati online nastavu i hvatala signal po ledinama kako bi dobila vezu sa svijetom. Negdje je interes veći, s obzirom na naseljenost, međutim, potrebno je ulagati u infrastrukturu i poboljšati signal, kako bi kao i svi u Europi imali jednaka prava – istaknuo je načelnikm općine Pokupsko Božidar Škrinjarić.

Slično razmišljanje ima i načelnik općine Kravarsko, koji je istaknuo kako u doba pandemije mnogo mještana radi od kuće, te im je stabilna internet konekcija od krucijalne važnosti.

– Puno mještana radilo je od kuće, te su zbog sporijeg interneta imali su puno manje učinke. Sada će dobiti brzinu i efikasnost kako bi se razvijala općina Kravarsko, odnosno gospodarstvo našeg područja – kazao je načelnik općine Kravarsko, Vlado Kolarec.

Općina Orle ima jako veliki problem sa internetom, naime, tamo je brzina do sada bila  0.75 mbit/sekundi, na toj brzini ne može raditi ni škola, ni gospodarstvo.

– Za planirani razvoj izuzetno nam je potrebno da se to promijeni, u skladu s 21. stoljećem. U vrijeme online nastave snalazili smo se uz pomoć mobilnih tornjeva, ali to nije pokrivenost kakvu trebamo. Djeca trče od kuće do kuće i doslovno ‘love’ signal – istaknuo načelnik općine Orle, Ervin Vujica.

Gradnja širokopojasne infrastrukture financirat će se iz fondova Europske unije i to u iznosu do 85 posto ukupnih sredstava.

 

Objava Općine Pokupsko, Kravarsko i Orle potpisale sporazum o uvođenju širokopojasnog interneta pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Natječaj za radno mjesto - Stručnjaka iz sektora strojarstva