Prijava

Vaša prijava

Sretan međunarodni Dan žena! Znate li zašto ga danas slavimo?

['Dan žena', 'Međunarodni dan žena']

Međunarodni dan žena ili samo “Dan žena” obilježavamo 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Dan žena svake godine ima sve veći značaj u društvu zbog zabilježenog povećanja osjetljivosti na ženska pitanja i položaja žena u društvu.

Prvi Dan žena obilježen je na današnji datum 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Prva međunarodna ženska konferencija održana je 1910. u organizaciji Socijalističke Internacionale te je tada ustanovljen  ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.

Možda je i manje poznato da su demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje herojstva radnica.

Što je Dan žena danas?

Iako je prvenstveno Dan žena slavio snažne i neovisne žene, komercijalnim razvijanjem društva ovaj dan postao je prilika za iskazivanje ljubavi i poštovanja od strane muškaraca prema ženama. Ovo je ujedno i svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

U nekim zemljama Dan žena pretvorio se u parodiju pa je i ukinut, a u mnogim se mjestima prestao obilježavati jer je bio povezan s komunizmom.

S druge strane, u nekim zemljama ovo je državni praznik pa ga na taj način obilježavaju u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu.

Dan žena prije svega je obilježavanje ženske snage, moći i poticanja solidarnosti, tolerancije i ravnopravnosti među spolovima i rodovima. Borba za ženska prava nije ni blizu gotova i svatko od nas svakog dana može raditi na tome da se postigne ravnopravnost.

Objava Sretan međunarodni Dan žena! Znate li zašto ga danas slavimo? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.