Prijava

Vaša prijava

FOTO Sportsko-ribolovna udruga Odra Velika Gorica dobila gradsko vozilo

['Krešimir Ačkar', 'ŠRU Odra Velika Gorica', 'vozilo ribolov']

Sportsko-ribolovna udruga Odra Velika Gorica koja broji preko 800 članova, a obuhvaća širok aspekt djelovanja kojim su pokazali kako se brine za svoje jezero i prirodu, te kako probuditi svijest sugrađanima da divlja odlagališta postanu dio prošlosti.

Danas je ova udruga dobila gradsko vozilo Lada Niva koje im je uručio v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar. Predaja vozila izvršena je kod ribarske kuće na jezeru Ježevo u Novom Čiču.

– Kao grad prepoznajemo ovakav aktivizam kako bi priroda uistinu ostala netaknuta koliko je god to moguće. Ladu će od sada za svoje potrebe koristiti ribočuvari koji pokrivaju cijelo velikogoričko područje. Važno je naglasiti kako će ribočuvari biti aktivno uključeni u prevenciju i prijave divljih odlagališta otpada. Zahvaljujem se udruzi, predsjedniku i svima koji su se nesebično davali u ovu misiju. Pozivam sve naše sugrađane da brinu o okolišu i svojim jezerima, te ćemo maksimalni angažman kao gradska vlast upravo usmjeriti prema tome – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

ŠRU Odra Velika Gorica gospodari s nešto više od 500 hektara vode, za što imaju koncesijsko pravo od 25 godina, te se namjeravaju ponovo natjecati za dvije godine kad koncesija ponovo bude u reizboru.

– Obuhvaćamo područje od željezničkog mosta u Zagrebu do mjesta Ruče u Sisačko moslavačke, i sva jezera izuzev jezera u Vukovini kojim gospodari Zagrebačko ribolovno društvo. Imamo ponovo u planu našu akciju ‘Zelena čistka’ popraćenu nizom drugih akcija, te ćemo zajedno s mjesnim odborom Novo Čiče pokušati napraviti šetnicu i biciklističku stazu, čime bi jezero otvorili prema ljudima. Pozvali bi i ronioce i snimili fotografije za bilten ali i National Geographic. U trećoj akciji intencija nam brendiranje jezera u suradnji s djecom osnovnih škola, jer su ona baš ta radi kojih sve ovo radimo. Najbitnija nam je ribočuvarska služba kako bi sve ovo ostvarili, za što će nam vozilo itekako koristiti kako bi adekvatno alarmirali nadležne službe – istaknuo je predsjednik ŠRU Odra Velika Gorica Ognjen Cahun.

Zaposlili su dvije osobe od kojih jednoj plaću sufinancira grad, a drugoj iz sredstava Udruge kako bi se osigurao kompletan nadzor voda u dvije smjene i cjelodnevnom ciklusu.

– Sad smo u fazi raspisivanja natječaja kako bismo dobavili ribočuvarski čamac i pokušavamo dogovoriti trajni vez na skeli kod Oborova, kako bi se Sava lakše kontrolirala. Cilj nam je da zaštitimo okoliš, a vozilo nam je i dodatni zamah prema turističkoj zajednici, pri čemu moram naglasiti odličnu suradnju s lokalnim stanovništvom, a planiramo i auto kamp na velikome Čiču, kojim bi se promijenio cijeli koncept razmišljanja oko sporta i života uz vodu u prirodi – zaključio je predsjednik ŠRU Odra Velika Gorica Ognjen Cahun.

 

Objava FOTO Sportsko-ribolovna udruga Odra Velika Gorica dobila gradsko vozilo pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.