Prijava

Vaša prijava

Taekwondo savez: Želimo trenirati, ali želimo biti i društveno odgovorni!

['anto nobilo', 'hrvatski taekwondo savez', 'Taekwondo klub Velika Gorica']

Anto Nobilo, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza, u subotu, 13. ožujka je sa suradnicima obišao klubove Zagrebačke i Karlovačke županije.

Hrvatski taekwondo savez pokrenuo je inicijativu da u narednih mjesec dana obiđe sve županijske taekwondo centre, pa tako i gorički Taekwondo klub, kako bi se upoznao sa situacijom u klubovima nakon negativnog utjecaja pandemije COVID – 19 na cjelokupni sport.

Čelni ljudi HTS-a ističu kako je iza nas najteža godina u povijesti modernog sporta koja je pogodila sve zemlje svijeta i njihove dionike. Naš sport, koji je u Hrvatskoj prisutan preko 50 godina, morao se prilagoditi više puta protekle godine na različite načine kako bi održao članstvo taekwondo zajednice diljem Hrvatske.
Nobilo: Trebamo svi napraviti dodatne napore da vratimo mlade u sport jer ćemo inače imati teške posljedice u budućnosti

Nakon održanog radnog sastanka na kojem su svi klubovi mogli istaknuti probleme s kojima se suočavaju kod ponovnog pokretanja rada, klubovi i čelnici saveza zajedno s vodećim ljudima lokalnih sportskih zajednica odredili su plan daljnjih aktivnosti i djelovanja s ciljem povratka djece u sportske dvorane.

– Namjera nam je bila da utvrdimo realnu situaciju u klubovima s obzirom na pandemiju, koja je upravo prije godinu dana proglašena, kao i zabrana treniranja i zabrana natjecanja. Sve je to ostavilo teške tragove na cijeli sport, a onda i na taekwondo. Želimo utvrditi kolika je šteta napravljena i što se može napraviti da se popravi situacija. Veliki broj mladih se prestao baviti sportom i to nije dobro za njihov razvoj. Trebali bismo svi kao društvo napraviti dodatne napore da vratimo mlade jer ćemo inače imati teške posljedice u budućnosti. Klubovi koji su trenirali u sportskim dvorana najlošije su prošli jer im nisu dopušteni treninzi, a klubovi koji imaju vlastite prostore imaju otprilike 30 posto gubitka – ističe Nobilo.

‘Želimo trenirati, ali želimo biti i društveno odgovorni’

Potvrdio je da su kao Savez u stalnom kontaktu s Hrvatskim olimpijskim odborom, Državnim uredom za sport pri Ministarstvu turizma i sporta i stožerom civilne zaštite i pokušavaju se boriti za taekwondo sport. Podsjetio je da su napravili veliko prosvjedno okupljanje u Zagrebu, kako bi ukazali na probleme, ali i naglasio da ne žele ići preko epidemioloških mjera.

– S druge strane, mi smo društveno osjetljivi i ne gledamo samo svoj sport. Gledamo na potrebu da se zaštitimo od pandemije. Prvi i osnovni cilj u sportu je unaprijeđenje zdravlja nacije, dakle, ne možemo raditi nešto što narušava zdravlje nacije. Trebamo se boriti za poziciju taekwondoa, ali ne preko znanstvenih tvrdnji medicinara, koji kažu da stanje u ovom trenutku nije dobro. Mi ne želimo izigravati propise, ne želimo pridonijeti širenju pandemije, jer nam je zdravlje sportaša najvažnije. Znamo da ovi klinci koji treniraju, da se možda neće teško razboljeti, ali oni imaju roditelje, djedove, bake… nećemo ići preko epidemioloških mjera. Cijeli svijet je pretrpio velike gubitke u taekwondou, Svjetska federacija je početkom 2020. prekinula sva natjecanja. Mi želimo trenirati, ali želimo biti i društveno odgovorni – naglasio je.

Tri sigurna natjecatelja na Olimpijskim igrama u Tokiju

U pratnji izaslanstva Hrvatskog taekwondo saveza bio je Ivan Šapina iz Taekwondo kluba Marjan iz Splita, kandidat za Olimpijske igre u Tokiju. Trenutno se sprema za Europsko prvenstvo, koje će se u travnju održati u Sofiji, a u svibnju ga očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre. Vjeruje da će biti među dva najbolja borca u svojoj kategoriji i izboriti izravni plasman u Tokio i pridružiti se Toniu Kanaetu, Matei Jelić i Kristini Tomić koji su svoj plasman na OI već izborili.

Objava Taekwondo savez: Želimo trenirati, ali želimo biti i društveno odgovorni! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.