Prijava

Vaša prijava

Županija dodjeljuje 4,6 milijuna kuna operativnim snagama civilne zaštite

['Zagrebačka županija']

Snage civilne zaštite u posljednjoj su godini, a posebice u zadnjih nekoliko mjeseci pokazale su nadljudsku snagu i profesionalnost. To je razlog zašto je danas Zagrebačka županija potpisala ugovore vrijedne 4,6 milijuna kuna s predstavnicima operativnih snaga civilne zaštite Zagrebačke županije. Time je Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije dodijeljeno 4.355.000 kn, Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije 70.000 kn, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanje – stanici Samobor 100.000 kn, stanici Zagreb 40.000 kn, dok je za Hrvatsku udrugu za obuku potražnih pasa osigurano 25.000 kn.

Župan Kožić svima je zahvalio na uspješno odrađenim intervencijama na potresom oštećenim područjima u županiji, a posebice u Zaprešiću, Kravarskom, Pokupskom i Velikoj Gorici, ali i na području susjedne Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba.

Brojne snage civilne zaštite

„Vrijednost ovogodišnjih ugovora za 400 tisuća kuna premašuje prošlogodišnji iznos, a ponosan sam da smo kao Županija u mogućnosti financijski osigurati nadstandard“, izjavio je Kožić te podsjetio da Županija trenutno koordinira europskim projektom vrijednim pola milijuna eura iz područja civilne zaštite pod nazivom COMMAND d kojim će biti uspostavljen potpuno funkcionalan zapovjedno-operativni sustav IT upravljanja podacima o katastrofama i izvanrednim situacijama.

U Zagrebačkoj županiji inače djeluje 19 tisuća vatrogasaca, a ukupno je 45 tisuća ljudi uključeno u sustav civilne zaštite te su svi oni spremni odgovoriti na bilo kakvu elementarnu nepogodu.

Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, naglasila je da će uz ovih 70 tisuća kuna za županijske interventne timove, Zagrebačka županija u 2021. godini izdvojiti dodatnih 1,3 milijuna kuna koji će biti utrošeni za njihovo redovito djelovanje, ali i za djelovanje u katastrofama.

Objava Županija dodjeljuje 4,6 milijuna kuna operativnim snagama civilne zaštite pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.