Prijava

Vaša prijava

Zmajlović: Zagrebačka županija mora osigurati brzi internet za sve svoje općine i gradove

['brzi internet', 'širokopojasni internet', 'zmajlović', 'župan zagrebačke županije']

Danas se u Vrbovcu održala press konferencija Mihaela Zmajlovića, kandidata za župana Zagrebačke županije, po pitanju brzog interneta na području cijele Zagrebačke županije. “Brzi internet nije luksuz, brzi internet je uvjet da gospodarstvo Zagrebačke županije prestane odumirati.“, rečenica je kojom je Zmajlović započeo konferenciju.

Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj u kojoj se prema posljednjim podacima smanjuje broj internetskih priključaka! Hrvatska je općenito pri dnu ljestvice digitalnog razvoja u Europskoj uniji, a podatak da Zagrebačka županija ima manje korisnika interneta od drugih županija, je zabrinjavajući te traži hitnu intervenciju!“, ističe Zmajlović.

Što se tiče dosadašnjeg ulaganja u razvoj, obećani su završeci projekata širokopojasnog interneta do 2018. godine kroz sredstva Europske unije. Do danas, šest godina kasnije, samo su područja nekoliko gradova i općina Zagrebačke županije ostvarile mogućnost sufinanciranja i postavljanja potrebne infrastrukture.

Neravnomjeran razvoj u županiji je neprihvatljiv

Zmajlović smatra da je ovo nemar i prepuštanje određenih dijelova Županije slučaju te da zbog toga dolazi do neravnomjernog razvoja, što smatra apsolutno neprihvatljivim.

Ulaganja u brzi internet događaju se u samo nekim dijelovima Zagrebačke županije, a takvim se internetom služi samo 1/3 stanovništva! Kao budući župan neću dopustiti da se nastavi ovakav neravnomjeran razvoj gradova i općina. Jednake mogućnosti moraju imati svi stanovnici, a Županija je ta koja mora voditi računa o pravednosti. Modeli za realizaciju takvih projekata postoje, treba postati proaktivan, a ne čekati!“, objašnjava Zmajlović.

Zagrebačka županija nema sjajne gospodarske pokazatelje. Od 2011. do 2017. godine iz Županije je iselilo 3 puta više stanovnika od nacionalnog prosjeka. Broj studenata na 1,000 stanovnika manji je od nacionalnog prosjeka, ali i od prosjeka kontinentalne Hrvatske. BDP po stanovniku je čak 22 posto manji od nacionalnog prosjeka. Uvozi se znatno više nego što se izvozi, a čak 1/3 radno sposobnog stanovništva nema nikakvo zanimanje.

Hvalimo se kako je na području Zagrebačke županije sjedište jednog od najznačajnijih svjetskih poduzetnika – Mate Rimca. No bez daljnjeg ulaganja u pristup internetu, ne možemo očekivati gospodarski rast i razvoj. Internet je danas temelj rada i komunikacije u što smo se uvjerili u vrijeme pandemije i potresa. Zagrebačka županija mora imati na umu svoj specifični geografski položaj i prema tome koristiti model kojim će osigurati brzi internet za područja svih svojih općina i gradova.“, naglasio je Zmajlović.

Objava Zmajlović: Zagrebačka županija mora osigurati brzi internet za sve svoje općine i gradove pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.