Prijava

Vaša prijava

Kraj za jeftine pakete iz Kine? Hrvatska od 1. srpnja uvodi PDV na male pošiljke

['pdv male pošiljke', 'treće zemlje pdv']

Donosimo ne tako dobre vijesti za ljubitelje internet kupovine preko Ebayja i Aliexpressa. Naime, do sada su narudžbe za male pošiljke iz trećih zemalja u vrijedosti do 22 eura bile oslobođene plaćanja PDV-a, no ubuduće neći više biti tako.

Od 1. srpnja ove godine, svi koji naruče nešto iz trećih zemalja morat će na njih plaćati porez na dodanu vrijednost! Kako navode iz portala BUG, razlog je implementacija pravne stečevine Europske unije u nacionalno zakonodavstvo.

Cilj toga je osiguravanje ravnopravnih uvjeta poslovanja poreznim obveznicima iz Europske unije u odnosu na porezne obveznike iz trećih zemalja. Kako pri uvozu malih pošiljki Carinska uprava ne bi PDV obračunavala krajnjem kupcu, uvodi se Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja koji obuhvaća dobra u pošiljkama čija unutarnja vrijednost nije veća od 150 eura. Primjena navedenog posebnog postupka je opcionalna.

Poskupljenje u Hrvatskoj od 25 posto

U skladu s tim posebnim postupkom, kada dobra (u pošiljkama čija unutarnja vrijednost nije veća od 150 eura) dolaze iz treće zemlje izravno krajnjem kupcu u Europskoj uniji, isporučitelj će zaračunati PDV krajnjem kupcu po stopi koja se primjenjuje u državi članici odredišta dobara, kazali su iz Porezne uprave.

Drugim riječima, na male pakete iz Kine nakon 1. srpnja ove godine plaćat ćemo domaći PDV od 25%, obračunat po posebnom postupku, izravno prodavatelju robe. To ujedno znači i da ćemo, srećom, izbjeći dugotrajni postupak carinjenja i s njime povezane fiksne troškove, pa će nam “sitnice iz Kine” vjerojatno poskupjeti za “samo” 25%.

Objava Kraj za jeftine pakete iz Kine? Hrvatska od 1. srpnja uvodi PDV na male pošiljke pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.