Prijava

Vaša prijava

Godina dana od razornog potresa

[]

Proletjelo je! Točno je godina dana prošla od razornog zagrebačkog potresa koji je ujutro u 6,24 sati na današnji dan zatresao Zagreb i okolicu. Snažan potres magnitude 5,5 prema Richteru oštetio je povijesnu jezgru grada, urušio mnoge znamenitosti, zgrade, urušeni su domovi, crkve, stradao je i južni zvonik zagrebačke katedrale.

Uslijed urušavanja u Đorđićevoj ulici potres je odnio i svoju žrtvu, 15-godišnju djevojčicu, a sveukupno zabilježio je 27 ozlijeđenih osoba. Svi još dobro pamtimo potresne slike rodilja koje su izašle ispred Petrove bolnice, a u pomoć im pohitali Bad Blue Boysi, građana koji su prekriveni dekama sjedili na Zrinjevcu i po centru grada, starijih ljudi, djece… Svima im je pružena pomoć, reagirali su vatrogasci, sve dežurne službe, Crveni križ ali i građani.

U našem gradu nije bilo značajnijih oštećenja, ali strah i panika zavladala je među građanima, posebice jer su nakon ovog vrlo brzo uslijedila još dva manja potresa, a tlo je podrhtavalo još  mjesecima. Ipak, puno značajnije posljedice na naše je stanovništvo ostavio sisački potres krajem prošle godine čije posljedice još zbrajamo.

 

Objava Godina dana od razornog potresa pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.