Prijava

Vaša prijava

Danas je Cvjetnica: Znate li zašto se slavi ovaj kršćanski blagdan?

['Cvjetnica', 'kapelicaSrca Isusova i Marijina', 'župnik Branimir Motočić']

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje kršćanski je blagdan koji se slavi svake godine nedjelju prije Uskrsa i ona je uvod u Veliki tjedan. Običaj je da se na misu nose maslinove ili grane nekog drugog stabla na blagoslov, a u nekim dijelovima Hrvatske još uvijek starije stanovništvo izrađuje palme od maslinovih grančica.

Ovaj naziv u rimskoj Crkvi prisutan je od osmog stoljeća, kada je objedinjena istočna i zapadna tradicija. Naime, osim rimske, u istočnoj ili jeruzalemskoj tradiciji u četvrtom stoljeću današnjoj nedjelji nadjenut je drugačiji naziv – ‘Nedjelja palmi’, kroz koji se naglašava Kristovo mesijansko poslanje.

Turopoljski ‘Pušleki’ kao dio narodnih običaja

Iako tekstovi Evanđelja govore o palminim i maslinovim grančicama, jasno je da takvih biljaka u Turopolju nema, a ako ih imate, svakako ih dodajte u svoj ‘pušlek’. Pušleki koji se slažu dio su narodnog običaja, naročito u Turopolju, a koji je izrastao iz liturgije Velikoga Tjedna.

Svatko ih radi na svoj način, a nađu se tu i drenak, pokoja maslinova grančica, bršljan, imela, forzicija, narcise, cice-mace i rascvale voćke povezane svilenom vrpcom ili koncem u ‘pušlek’. Tako je na jutrošnjem misnom slavlju u kapelici u Ogulincu župnik Branimir Motočić vjernicima u izmijenjenim pandemijskim uvjetima poručio:

Slaviti Cvjetnicu i nositi ‘pušlek’ na blagoslov znači željeti dati svoje najbolje iz života za Isusa Krista. Na taj način u traženju lijepoga u svome životu vjera nas oblikuje. Činiti dobro znači biti spreman na žrtvu, a svaka naša žrtva za dobro posvećena je Isusovom žrtvom na križu – poručio je pešćenski župnik Branimir Motočić.

Objava Danas je Cvjetnica: Znate li zašto se slavi ovaj kršćanski blagdan? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.