Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Kira Willey: Diši kao medo

['čitanje', 'diši kao medo', 'knjiga tjedna', 'knjige', 'knjižnica', 'knjižnica velika gorica']

U ovim stresnim vremenima sigurno su se svi roditelji, kao i oni koji rade s djecom, pitali kako mogu pomoći najmlađima da se nose s trenutnom situacijom koja nas sve okružuje. Odgovor na to pitanje mogu potražiti i u knjizi Kire Willey Diši kao medo. Naime, ova knjiga nudi 30 zabavnih vježbi koje će djeci pomoći da se opuste, razbude i/ili probude svoju maštu.

Knjiga je podijeljena u pet poglavlja. U prvom dijelu ponuđene su jednostavne i zabavne vježbe koje će pomoći djeci (ali i odraslima) da opuste svoj um i tijelo. Vježbe se mogu izvesti i više puta, sve dok ne osjetimo da smo se u potpunosti opustili. Ovdje saznajemo kako disati uz svijeću, uz cvijet ili kako disati kao medo. Vježbe u ovom poglavlju su idealne za dane u kojima djeca imaju bezgraničnu energiju, ali ne mogu izaći van „ispuhati se“.

U drugom poglavlju promiče se koncentracija i fokus. Iako se ponekad nije lako usredotočiti na nešto određeno, s vježbanjem naš um postaje u tome sve bolji i bolji. Neke od ovdje predloženih vježbi su više usmjerene na disanje dok su neke dinamičnije te uključuju pokrete i zvuk. Vježbe se mogu ponavljati u bilo kojem trenutku u kojem se moramo usredotočiti na jednu stvar.

Treće poglavlje sadrži vježbe koje potiču maštu. Mašta je vrlo moćna i korisna, s njom možeš otići kamo god želiš. Ali, i nju je potrebno vježbati. Vježbe u ovom dijelu knjige pomoći će djeci u razvoju mašte, ali ih i podsjetiti da trebaju biti dobri i misliti i na druge.

Četvrti dio namijenjen je podizanju energije. Svi se ponekad osjećamo pospano i bezvoljno. Vježbe iz ovog poglavlja pomoć će djeci da se pokrenu i ispune energijom. Izvrsne su za početak dana, za razbuđivanje, ali mogu se izvoditi i tijekom dana kada osjetimo da djeci treba poticaj za rad. Vježbe uključuju pokretanje mišića lica, pljeskanje dlanovima, pokrete tijela i stvaranje raznih zvukova.

Kraj knjige namijenjen je opuštanju. Svi smo ponekad pod stresom, a opisane vježbe pomoći će djeci da se opuste, smire i osjećaju malo bolje.

Kao što sama autorica u predgovoru kaže „djeca koja izvode vježbe potpune svjesnosti mogu se bolje kontrolirati, imaju bolje socijalne vještine, bolje spavaju te pokazuju veće samopoštovanje, a to je tek početak svih pozitivnih učinaka. Tome dodajte veću koncentraciju, manju razinu anksioznosti i depresije te bolji školski uspjeh…“

Knjiga Diši kao medo je izašla u izdanju Harfe 2020. godine.  Autorica Kira Willey nagrađivana je dječja glazbena umjetnica posvećena promicanju svjesnosti življenja u datom trenutku. Održava radionice za učitelje i roditelje kako bi im pomogla uklopiti vježbe iz knjige u svakodnevni život djece.

Pripremila: Morana Peranić

 

Objava KNJIGA TJEDNA Kira Willey: Diši kao medo pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Čestitka

Policija će snimati nedjeljnu utakmicu Gorice i Osijeka