Prijava

Vaša prijava

Ukida se dopuštenje od 0.5 promila i uvodi detektor alkohola ponavljačima?

[]

Završeno je javno savjetovanje o novom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa. Jedna od glavnih mjera je promjena graničnih vrijednosti količine alkohola u krvi pa bi se tako kao mjera uvelo ukidanje dopuštanja od 0.5 promila u krvi.  Kako navode iz Večernjeg lista, provedba ove mjere mogla bi početi od ove godine i trajati do 2023.

Uz to se predlaže i uvođenje sustava Alcohol Interloc te istraži njegova učinkovitost. Radi se o sustavu koji provjerava profesionalne vozače, a predlaže se i obveza ugradnje tog uređaja kod vozača koji su više puta uhvaćeni pijani u vožnji.

Predlažu i provođenje biciklističkih ispita

Također žele istražiti bolja rješenja za naplatu kazni te uvesti kontrolu prosječne brzine, posebice u tunelima. Poticat će se i nabava uređaja za mjerenje brzine, ali uz smanjivanje tolerancije koja bi bila 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 posto.

Kao problem navode i korištenje mobitela tijekom vožnje te će istražiti rješenja, a predlažu i edukacije pješaka te provođenje biciklističkih ispita.

Udruga Sigurnost u prometu kritizirala je novi plan jer je, navode, donesen bez analize učinaka prošlog plana, ne navode osnivanje Agencije za sigurnost cestovnog prometa, što je bilo navedeno u prošlom planu i nije ostvareno.

Objava Ukida se dopuštenje od 0.5 promila i uvodi detektor alkohola ponavljačima? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.