Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA John McGahern: Među ženama

[]

Hena Com, izdavačka kuća iz Zagreba, ponovo nas je počastila kvalitetnom knjigom koju je objavila prošle godine. U središtu zbivanja ovog obiteljskog romana su su očevi i kćeri te očevi i sinovi, a autor je jako dobro opisao očeve tirane i veterane kao književne teme. Radnja se događa u Irskoj 50-ih godina 20. stoljeća. Roman je premijerno objavljen još 1991., a u Hrvatskoj je svjetlo dana ugledao tri desetljeća nakon toga, ali nikad nije kasno, jer dobar tekst je svevremenski!

Roman o mnogočlanoj irskoj obitelji u čijem je središtu dominantni otac – udovac prijeke naravi i iznenadnih promjena raspoloženja, oko kojega cijela obitelj oprezno tapka. Najstariji sin zbog sukoba s ocem napustio je Irsku, roditeljski dom i oca bez riječi, a otac se  time nikada nije pomirio. Kruti, bivši ratni veteran, teško se nosi s promjenama bilo koje vrste i neposluhom članova obitelji. Dovodi u kuću novu suprugu koja svojom blagom naravi uspješno ublažava konflikt njegovog temperamenta i potomačkog neposluha. Smješteno u ruralnu Irsku, ovo moderno remek-djelo daje snažan uvid u patrijarhalno irsko društvo, pogođeno mnogim promjenama. Dobro isprofilirana analiza obiteljskih odnosa uvjerljivim stilom kontinuirano drži čitateljevu usredotočenost na tekst.

O autoru

John MacGahern (1934.-2006.) jedan je od najistaknutijih irskih književnika druge polovice dvadesetog stoljeća. Prije nego što je postao književnik školovao se za učitelja u osnovnoj školi, a kasnije je dugo poučavao i putovao. Živoo je u okrugu Leitrim. Kao autor šest hvaljenih romana i četiri zbirke kratkih priča, MacGahern je dobitnik brojnih nagrada i odlikovanja, među kojima su „Irish-American Foundation Award“, „Prix Ecureuil de Littérature Errangére Bordeaux“ i Orden Reda viteza umjetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture. Među ženama, roman koji je ovjenčan nagradom Guinness Peat Aviationa i nagradom Irish Timesa, bio je u užem izboru za Booker i adaptiran je u BBC-jevu televizijsku seriju. McGahernova djela uvrštena su u brojne antologije i prevedena na mnoge jezike. Godine 2005. njegova autobiografija Memoir osvojila je nagradu za knjiženosti „South Bank“.

Među ženama najvažniji je roman iz autorova opusa, a 238 stranica teksta s engleskog je prevela Mirna Čubranić (1986.) članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Zajednice samostalnih umjetnika. Diplomirala je engleski jezik i književnost i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1992. godine. Prevela je brojne scenarije za nagrađene filmove hrvatskih redatelja, a prevodi i dramske tekstove. Potpisuje preko sto književnih prijevoda s engleskog jezika i dvadesetak s talijanskog jezika.

Odabrala i pripremila: Dražena Petrišić

Objava KNJIGA TJEDNA John McGahern: Među ženama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.