Prijava

Vaša prijava

Zmajlović: Planiram učenicima srednjih škola osigurati besplatne udžbenike

[]

Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, danas je u Samoboru predstavio programsku inicijativu besplatnih udžbenika za učenike srednjih škola Zagrebačke županije te pojasnio razloge takve inicijative.

– Gotovo polovica učenika, koji pohađaju osme razrede osnovnih škola, odabiru srednju školu u Zagrebu. Jedan od razloga je i što Grad Zagreb osigurava učenicima besplatne udžbenike. Mladima želimo ponuditi kvalitetnije uvjete školovanja i škole koje imaju u svojoj sredini učiniti atraktivnijima. To možemo kvalitetnim obrazovnim programima koji su usklađeni s potrebama tržišta rada, ali i kroz ovakve modele financijske pomoći – naglasio je Zmajlović.

Prosječna cijena kompleta udžbenika iznosi više od 2.000 kuna. Kada bi se
učenicima omogućili besplatni udžbenici, to bi značilo priličnu uštedu za
jednu obitelj. Srednje škole u županiji pohađa oko 3.000 učenika i iz
županijskog proračuna moguće je izdvojiti sredstva za njihove udžbenike.

– Županija je prije godinu dana iz nepoznatih razloga odlučila da neće financirati radne bilježnice za osnovne škole, a o sufinanciranju srednjoškolskih udžbenika nikad nije niti razmišljala. Školstvo nisu samo zidovi, školstvo su i programi i udžbenici, koji aktualnoj vlasti nisu predmet interesa, ali jesu građanima – komentira Zmajlović.

Potvrdio je to nastavno na provedena istraživanja o prioritetima u području obrazovanja  kroz koje su građani među tri ključne teme istaknuli jednosmjensku nastavu i produženi boravak te besplatne udžbenike u školama. Budući da Županija ima ovlasti u obrazovanju, prijedlozi i potrebe građana kako omogućiti najbolje moguće uvjete za školovanje, moraju biti prioritet županijskoj vlasti.

– Ako djeca u srednjim školama u Zagrebu mogu imati besplatne udžbenike, onda mogu i djeca u srednjim školama Zagrebačke županije. Pogotovo ako to građani prepoznaju kao stvarnu potrebu – zaključio je Zmajlović.

Zmajlovićev program pod nazivom ‘Županija kakvu trebam’ u dijelu koji se tiče obrazovanja, osim besplatnih udžbenika za srednje škole, uključuje i organizaciju produženog boravka u školama u svim sredinama, uvođenje građanskog odgoja u škole, izgradnju škola tamo gdje je to zaista potrebno zbog velikog broja djece i uvođenja jednosmjenske nastave kao standarda te stipendiranje učenika i studenata deficitarnih zanimanja.

Objava Zmajlović: Planiram učenicima srednjih škola osigurati besplatne udžbenike pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.